Na román by vydaly debaty o kanalizaci v Pilníkově. Projekt rozděluje lidi ve městě už přes 10 let

30. listopad 2018 09:55

Radnice v Pilníkově na Trutnovsku svolala místní obyvatele k veřejnému jednání o kanalizaci. Právě ta rozděluje lidi ve městě už přes deset let - a nový starosta doufá, že si všichni všechno vysvětlili a dál potáhnou za jeden provaz. 

O projektu kanalizace v Pilníkově se diskutuje přes deset let, jeden už hotový projekt i s přidělenou dotací město odložilo ad acta a i těsně před letošními komunálními volbami byla kanalizace tématem číslo jedna. Volby vyhrálo nové sdružení Občané spolu a nový starosta Josef Červený si dal za cíl všechno vysvětlit a místní sjednotit. Na veřejném setkání se sešlo několik desítek lidí. 

Kanalizace rozdělila Pilníkov. Proti projektu za 180 milionů protestují někteří obyvatelé

Pitná voda z vodovodu (ilustrační foto)

Nový starosta Pilníkova na Trutnovsku Josef Červený musí hned po svém nástupu do funkce řešit zásadní záležitost - rozestavěnou kanalizaci za přibližně 180 miliónů korun. Někteří místní obyvatelé tvrdí, že je projekt předražený a protestují proti němu.

Nechyběl ani Jiří Geisler, zakladatel občanského sdružení První pomoc Pilníkovu. Starostovi položil hned několik otázek, na většinu z nich dostal odpověď, na tu podle jeho názoru klíčovou ale prý nebyla reakce dostatečně přesvědčivá.

„Nedostal jsem odpověď na to, jestli na dotaci dosáhneme ve vztahu k ekvivalentním obyvatelům. Vyplňoval jsem si tabulku a zjistil jsem, že jsme úplně na hraně, nebo se možná pohybujeme už za hranou. A tak mám obavy, abychom náhodou tu dotaci potom nemuseli vracet," říká Jiří Geisler, který během diskuze se starostou připustil, že možná on sám vychází ze špatných čísel a statistik.

Kanalizace, technika

Nový starosta Pilníkova Josef Červený ze sdružení Občané spolu je přesvědčen, že propočty obce jsou správné: „Jsem si s naprostou stoprocentní jistotou vědom, že naše varianta je v pořádku. Že společnost, která celý ten projekt financuje, má vše spočítáno. Je to opravdu vše v pořádku."

Jiřího Geislera ale, zdálo se, starosta nepřesvědčil a tak si oba ještě domluvili další osobní schůzku, na které se občanské sdružení seznámí i s dokumentací. Pro starostu Josefa Červeného je čtvrteční schůzí téma kanalizace uzavřeno - a město tedy bude pokračovat ve výstavbě, která ostatně začala už v říjnu a těžko by se zastavovala.

Jiří Geisler ale naznačil, že pokud neodejde z domluvené schůzky s jistotou, že je všechno v pořádku, bude občanské sdružení První pomoc Pilníkovu chtít diskutovat dál: „Já si myslím, že politik nemůže říct, že je něco naposledy. To může říct občan, který je uspokojený a řekne, jasně, já už nepotřebuji žádnou další odpověď. Pokud budou vyřešeny všechny technické věci a nebude hrozit žádný malér, tak si myslím, že už se tady opravdu neuvidíme."

Kanalizace, technika

Na veřejném projednávání vystoupil i bývalý starosta a dnes opoziční zastupitel Miroslav Klapka z Vize pro Pilníkov. Právě do jeho rukou mířil před volbami otevřený dopis, který ho vinil mimo jiné z laxního přístupu k přípravám nového projektu. Ten nakonec vyjde na 180 miliónů korun, ale i podle současného vedení města byl připraven dobře. 

pití vody, voda, pitný režim

I Miroslav Klapka doufá, že už se debaty o kanalizaci, spojené s osobními útoky, stanou minulostí: „Věnovali jsme se tomu maximálně. Byli jsme si vědomi, že je to investice obrovského rozsahu a že potřebuje velmi pečlivou přípravu. Takže to zamrzí. Ale jestli je to tlustá čára za celým problémem, tak díky za to."

Pilníkov už má připraveny základy pro čističku odpadních vod a projekt chce dotáhnout do konce. Místní se na veřejném projednávání dozvěděli detaily financování a potvrzení toho, že se jim po dokončení kanalizace zvýší náklady na vodu.

Město podle starosty ale neudělá tu chybu, aby kanalizaci někdy v budoucnu prodalo externí firmě.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související