Terezie Dubinová: Jak říkají rabíni, zázrak je v očích toho, kdo se dívá. Náprava světa nezná hranic

5. únor 2021

Terezie Dubinová,  kulturoložka, hebraistka, spisovatelka a astroterapeutka je také manželkou a matkou dvou dcer. Miluje slunečné horké léto, toulání přírodou, svou rodinu a přátele, svoji kočku, dobré jednoduché jídlo a spánek.

Terezie žije v Sedličkách u Jičína, kde nedávno dokončila svou poslední knížku „Jak napravovat svět - s podtitulem Rozhovory s inspirativními Izraelci". Na setkání s hloubavou a inspirativní osobností Terezií Dubinovou zve Vlaďka Wildová.

Cení si zvídavosti a odvahy odbourávat zažité představy a sebeklamy. Terezie se mimo jiné zabývá znovuobjevením ženské síly a spirituality, fascinuje ji Izrael, jeho příroda i lidé.

Terezii Dubinovou už v mládí oslovil judaismus, protože do hloubky zkoumá lidskou povahu. Vystudovala hebraistiku a v tomto ohledu je odbornicí na slovo vzatou.

Čtěte také

Celým jejím životem se prolíná blízký vztah k židovské kultuře a odráží se i v její přednáškové, studijní a autorské práci.

Ženskými tématy, jak z akademického, tak ze spirituálního pohledu se začala zabývat v období svého mateřství. Dnes provádí ženskými semináři a přednáší po celé České republice.

Stěžejním dílem je v tomto ohledu kniha Kořeny ženské spirituality, která vzbudila mimořádný zájem.

„Je to kniha, která vás zavede do velkých hlubin nejen vaší duše, ale i historie. Tak daleko či hluboko, nakolik se samy odvážíte pustit," dodává Terezie.

Náprava světa (tikkun olam) nezná hranice

Zatím poslední Dubinové kniha „Jak napravovat svět. Rozhovory s inspirativními Izraelci" přibližuje nelehkou situaci obyčejných Izraelců z jejich vlastní perspektivy a ukazuje na jejich netušený potenciál: aktivní občanské postoje.

V Izraeli na výletě na Golanských výšinách

„Zprostředkovávám příběhy lidí z Izraele, ze země, která je v něčem Česku podobná a v něčem hodně jiná. Upíná se k ní pozornost celého světa, a přitom málokdo opravdu nahlédne za fasádu vnějšího dramatického dění. Skrze rozhovory nahlédne čtenář do občanské aktivity, umění, terapeutické a spirituální práce Izraelců," přibližuje poselství své knihy autorka, která je při každé cestě do Izraele opětovně fascinována dvěma fenomény: setkáním s přírodou a setkáním s lidmi.

Podle Terezie Dubinové Izraelci nečekají, až za ně stát něco udělá: snaží se ihned zjednat nápravu z místa, kde jsou. Nezdržují se výmluvami, proč něco nejde - hledají cesty, aby to šlo. A to je dar a inspirace, které se od nich můžeme učit.

Současné zpomalení vnímá jako lekci

Současná krize nás má podle Terezie Dubinové zastavit, má se nás zeptat, jak žijeme, jak ovlivňujeme svět kolem sebe.

Čtěte také

„Je potřeba si uvědomit, že se mění nejen společnost, mění se celé paradigma, to znamená způsob, jak bychom měli vnímat svůj život a postavení člověka ve světě. Člověk není nejdůležitější tvor na planetě, nejdůležitější je planeta sama, Země jako živá bytost a my jsme spolu s přírodním světem jenom součástí toho velkého děje, kterým planeta sama prochází. Kovid je tedy spíš lekce pro lidský kolektiv, aby se trošku vzpamatoval a srovnal si hodnoty."

Kulturoložka, hebraistka, spisovatelka a astroterapeutka Terezie Dubinová na závěr vzkazuje, že jsme to my, kdo neseme zodpovědnost za to, jakým způsobem se na svět díváme, jak ho tvoříme, jestli si volíme životní sílu s tím, co ji podporuje nebo naopak s tím, co ji zraňuje, potlačuje nebo blokuje.

Přeje vám dobrou volbu.

Terezie Dubinová v jičínské synagoze u příležitosti otevření Židovské 100 v roce 2014

Terezie Dubinová se narodila v roce 1971 v Praze. Vystudovala kulturologii a hebraistiku na FF UK Praha, absolvovala kurs moderní hebrejštiny na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě. Do Izraele stále často jezdí. Je spoluzakladatelkou obecně o.p.s. Baševi (2002), pečující o synagogu a židovský hřbitov v Jičíně. S touto společností dál spolupracuje, připravuje kulturní program i akce pro školy. V roce 2007 obhájila disertaci na téma „Ženský prvek v interpretaci hebrejských biblických a pobiblických komentářů", která vyšla i knižně pod názvem „Ženy v Bibli, ženy dnes". Pracovala jako správkyně synagogy Turnov, je spoluautorkou knihy „Židé na Turnovsku" (2010). Připravila on-line knihu „Jak učit o holokaustu" pro pedagogy, studenty i veřejnost. Od ledna 2012 je na „volné noze", přednáší a vede semináře z oblastí židovství a ženské spirituality. V roce 2013 jí vyšla kniha „Kořeny ženské spirituality: Návrat a transformace starověké moudrosti", v roce 2016 rozhovory se signatářem Charty 77, bývalým vězeňským kaplanem a římskokatolickým farářem „Kniha, která může být: Svoboda jít s Bohem. Rozhovory s Josefem Kordíkem". Zatím poslední publikaci „Jak napravovat svět: Rozhovory s inspirativními Izraelci" vydalo nakladatelství Zlatý květ v roce 2020. Terezie Dubinová žije s rodinou v Sedličkách u Jičína.

Spustit audio

Související