Před 75 lety odjel z Hořic transport s místními židy. Připomíná to také výstava o Anně Frankové

10. říjen 2017

V prosinci to bude 75 let, co odjel z Hořic transport s místími židy. Hořické muzeum se sice opravuje, ale přesto zve na výstavu. Ta se jmenuje Anne Franková, nechte mě být, jaká jsem. Putovní výstava o životě židovské dívky, která si v úkrytu v nizozemském Amsterdamu za druhé světové války psala deník, je určená je hlavně školám, ale od úterý do čtvrtka na ni může přijít úplně každý a podívat se tak i do nových prostor muzea na hořickém zámku.

Oldřiška Tomíčková, pracovnice hořického muzea, právě řeší další objednávku školy, která se chce přijít podívat na výstavu o Anně Frankové na hořický zámek.

Čtěte také

„Ta výstava se jmenuje Anne Franková, nechte mě být, jaká jsem. Je to putovní výstava, kterou připravilo Muzeum Anne Frankové v nizozemském Amsterodamu. To muzeum sídlí v domě, kde se rodina Frankových za války ukrývala," říká Oldřiška Tomíčková.

Je tu několik fotografií. Dozvídáme se, že původně byla rodina z Německa a potom přesídlila do Amsterodamu.

„Rodina žila původně v Německu, ale potom před Hitlerem přesídlila do Holandska, která bylo v té době ještě svobodné. Ale protože i tato země byla později zabrána Němci a začaly tam platit nacistické rasové zákony, tak se Otto Frank snažil o emigraci, ale to už se nepodařilo. A tak v zadním traktu v domě své firmy už připravoval, jako velmi prozíravý člověk, úkryt své rodiny," vysvětluje Oldřiška Tomíčková.

Vernisáž výstavy o Anne Frank ve Vrchlabí

Na panelu se také dozvídáme, že jedním z těch, kdo pomáhali rodině Frankových, byl i Victor Kugler. To byl také zaměstnanec firmy. A je jistě zajímavé, že pocházel z blízkého Vrchlabí.

Výstavu můžete vidět na zámku v Hořicích

„Muzeum má svou stálou budovu na hořickém náměstí. Ta je v současné době v rekonstrukci. Ale i tak je to budova malá a nedostatečná pro prezentaci sbírek a vytvoření stálých expozic. ten zámeček byl koupen od podniku Lesy České republiky městem. A v současné době se připravuje jeho budoucí využití," dodává Oldřiška Tomíčková z hořického muzea.

Na hořickém zámku je tedy nyní první výstava a to o Anně Frankové. Další by mohla být třeba o válce v roce 1866 a o tom, jak zasáhla do života právě zdejšího města.

Victora Kuglera v letošním roce připomnělo také představení Hlas Anne Frankové v podání Miřenky Čechové (Spitfire Company) v Kulturním domě Střelnice na začátku června. A ve čtvrtek 14. září odpoledne bude na Kuglerově rodném domě odhalena informační tabule, která Victora Kuglera bude připomínat.

Informace o Anne Frank i všech aktérech příběhu najdete mj. na adrese http://www.annefrank.nl

Vernisáž výstavy o Anne Frank ve Vrchlabí
autor: Jakub Kašpar
Spustit audio