Terénní pracovníci organizace Prostor Pro se zaměřují na děti trávící čas v ulicích Hradce Králové

30. květen 2019 09:40

V Hradci Králové přibývá dětí trávících prakticky všechen svůj volný čas v obchodních centrech. Podle údajů neziskové organizace Prostor Pro jsou jich aktuálně stovky. Experimentují s drogami, organizují vzájemné bitky v ulicích.

„Kolem obchodních center se pohybují mladí lidé, kteří hulí, fetují a vyvolávají rvačky," říká terénní pracovník neziskové organizace Prostor Pro Ondřej.

Na sociálním odboru v Úpici musí mít specialistu pro práci s mládeží. Sehnat ho nebude lehké

Ilustrační foto

Úpice posílí sociální odbor radnice o pracovníka zaměřeného na sociálně právní ochranu dětí. Ten v šestitisícovém městě zatím chyběl, radnici to vytkla kontrola z krajského úřadu Královehradeckého kraje.  

Společně stojíme u obchodního centra nedaleko vlakového nádraží v Hradci Králové. Právě tady se podle údajů organizace pravidelně schází až 150 dětí a mladistvých.

„Tady chodí parta puberťáků, kteří ze sebe dělají něco, co nejsou. Dělají bordel a chlastají tady," popisuje situaci Dominik.

Tomu už bylo osmnáct, u obchodního centra je podle svých slov prakticky denně. Má svoji partu, se kterou tráví čas nejčastěji před budovou.
„Mně se to tam uvnitř hnusí, když vidím ty třináctileté a čtrnáctileté, jak dělají bordel a řvou."

V Hradci Králové přibývá dětí trávících prakticky všechen svůj volný čas na ulici či v obchodních centrech (ilustrační foto)

Podobný pohled na věc má i šestnáctiletý Marek. Ten připouští, že ještě před několika měsíci patřil právě mezi ty, kteří se pohybují uvnitř obchodního centra. Několikrát měl problémy s ostrahou.
„Párkrát jsem taky přišel například opilý. A dělali jsme potom bordel, byli jsme moc hluční, tak nás potom vyhazovali."

Dávej prostor! Příběhy šikany, zanedbávání, strachu a nedůvěry. Těch slýchá PROSTOR PRO stovky

Ondřej Malý a David Petr ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Královéhradecká obecně prospěšná společnost PROSTOR PRO poskytuje nízkoprahové sociální služby již 17 let. Jen v loňském roce zaznamenala 7429 případů poskytnuté pomoci. Ve stejném období pak navštívilo nízkoprahové kluby 268 dětí a mladých lidí. Přesto veřejné průzkumy stále poukazují na nízké povědomí o nízkoprahových sociálních službách. 

Takových případů jsou podle vedoucí nízkoprahových a preventivních programů neziskové organizace Prostor Pro Gabriely Lepkové celá řada. Podle ní jde už i o dvanáctileté děti, které se organizují pomocí sociálních sítí.
„Kde vznikají různé skupiny a děti i na základě totožnosti s určitým obchodním domem jdou potom proti sobě, pořádají se různé bitky."

Podle Gabriely Lepkové je často důvodem takového chování špatné rodinné zázemí, její kolegové se těm, kteří o to stojí, snaží přímo v terénu pomáhat.

V problémových lokalitách jsou stejně jako jejich klienti každý den.

Obecně prospěšná společnost PROSTOR PRO z Hradce Králové

Spustit audio

Související