Taneční, robotika nebo keramika. O kroužky je mezi dětmi ve Vrchlabí mnohem větší zájem než dřív

7. září 2021 08:00

Obrovský zájem po zájmových kroužcích pro školáky evidují ve Vrchlabí na Trutnovsku. Zájem je hlavně o taneční kroužky, robotiku nebo třeba keramiku. Vedení vrchlabského domu dětí spolupracuje také se školami v okolí, aby žáci nemuseli dojíždět nikam daleko. Do kroužků tak mají možnost chodit přímo v jejich obci.

Čtěte také

„Byli jsme sami překvapeni, jakým tempem se rodiče zajímají o to, kam s dětmi o volném čase. Co budou dělat a co jim nabízíme," popisuje poptávku po zájmových činnostech ředitelka vrchlabského domu dětí a mládeže Ilona Čivrná.

Za jeden jediný den zaznamenali přes 250 přihlášek.
„Což je na první den úplné unikum."

Podobný zájem ze strany rodičů i dětí prý dlouho nepamatují.
„Rodiče vidí, že děti potřebují kontakt a sociální vazby. Ten rok odloučení byl strašně dlouhý."

Čtěte také

Téměř obsazené jsou už technické kroužky, rychle se plné taneční a sportovní aktivity. Přichází ale i nové zájmové činnosti.
„Ona nás ta doba také přinutila, protože si myslím, že mnoho dětí bude potřebovat jen takové povídání, zkrátka chráněnou část volného dne. Kdy si mohou tvořit, popovídat si i odpočinout."

Zatímco dřív musely děti, které chtěly na nějaký kroužek chodit, dojíždět do Vrchlabí, teď už některé nemusí.
„Expandovali jsme i do okolních vesniček. Nabízíme a pokoušíme se dostat tyto aktivity i do tamních škol. Máme s touto spoluprací dobré zkušenosti."

Spolupracují například se školami v Kunčicích nad Labem nebo v Černém Dole.

Čtěte také

„Kdybychom se nenavázali na Dům dětí a mládeže ve Vrchlabí, tak bychom nemohli sami žádné kroužky otevřít. Protože v rozpočtu prostě na to nemáme peníze," vysvětluje ředitelka černodolské základní školy Naďa Bachtíková.

„Minulý rok jsem chvilku chodila na karate, teď jsem si vybrala robotiku a ještě jeden sportovní kroužek," tvrdí školačka Sofie.

„Je to lepší, protože aspoň nemusíme nikam dojíždět," dodává její kamarádka Viktorie.

„Zájem je velký, vždy míváme tři až čtyři kroužky. To znamená, že každý den se něco děje," dodává Naďa Bachtíková.

Činnost jednotlivých kroužků začne v říjnu.

Spustit audio

Související