Tančí životem a žijí tancem. Swing Dream sdružuje komunitu přátel, kteří sdílí společnou vášeň

13. říjen 2023

Veronika Tucoglidisová, spolu s týmem taneční skupiny Swing Dream z Pardubic, Janem Jeníkem, Kateřinou Součkovou a Káťou Kovaříkovou, jsou hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové. Kdy byla zlatá éra swingu? Kdo ho přivezl do Čech? Jaké jsou základní kroky a kolik prostoru je tam na improvizaci? 

Na trénincích taneční školy s názvem Swing Dream se v Pardubicích schází přibližně 10 stálých členů. Někteří dojíždějí z blízkých měst jako je Ústí nad Orlicí, Přelouč nebo Hradec Králové.

Zároveň se potkávají s dalšími milovníky swingu na tanečních festivalech po celé ČR i v zahraničí. Tam zdokonalují své dovednosti, nachází novou inspiraci a užívají si hudbu hranou skvělými swingovými kapelami.

Swing je svobodný a také velmi jednoduchý na naučení. Boří mýty a bariéry. To je jedna z věcí, která nás na něm moc baví.
Taneční skupina Swing Dream z Pardubic

Swingová komunita z Pardubic se potkává od roku 2017, kdy začala tančit v rámci taneční školy Swingberry, vedené Petrem Kolářem. Během pandemie Swingberry bohužel ukončila svou činnost, nicméně tito lidé se rozhodli nést dál plamen nadšení, dovedností a inspirující myšlenky, které jim Petr Kolář předal.

Od ledna tak začnou pořádat lekce pro začátečníky, s touhou vybudovat komunitu přátel, která bude sdílet společnou vášeň pro swingový tanec a hudbu. Rozhodli se udělat Swing Dream, vysněný swing v Pardubicích a Hradci Králové, šli do toho a začínají se formovat a pořádat své aktivity.

Čtěte také

Ve swingu našli něco, co jiné tance nedávají. Swingový tanec je hodně o improvizaci a komunikaci, o propojení s hudbou. To nejvíc, co můžete ve swingu zažít, že beze slov komunikujete tancem. Když třeba oba tanečníci udělají stejný krok, který si nedomluvili, ale podle hudby to tak cítí, to je největší taneční zážitek, který můžete zažít.

Swing má obrovský temperament a během tance se můžete kreativně vyjádřit. Podle aktuální nálady lze tančit hravě, být elegantní nebo vážní, jsou různé způsoby. Swing představuje obrovskou svobodu pro vyjádření a komunikaci.

Tým taneční skupiny Swing Dream z Pardubic hostem Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Celé swingové povídání se členy taneční skupiny Swing Dream z Pardubic, Janem Jeníkem, Kateřinou Součkovou, Káťou Kovaříkovou a Veronikou Tucoglidisovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související