Strážci Krkonošského národního parku dohlíží na turisty a pořádek i z koňského hřbetu

26. srpen 2018 10:10

Strážci Krkonošského národního parku se vydávají na pochůzky také na koních. A to hlavně do hřebenových partií, kde se pohybuje nejvíc turistů. Jezdí na huculských koních, kteří pohyb v náročném terénu zvládají velmi dobře. Strážci dohlíží na turisty, aby chodili pouze po vyznačených cestách, nejezdili na bicyklech kde nesmí a dodržovali veškerá pravidla daná správou parku. 

Hlídky na koních se v Krkonoších osvědčují. Zviditelní nás to, říká strážce

Horská Farma Hucul na svahu Janovy hory v obci Vítkovice

Už třetí rok se mohou lidé v Krkonošském národním parku setkat se strážci na koních. Jejich přítomnost na frekventovaných cestách by měla přimět turisty, aby dodržovali pravidla parku, neodhazovali odpadky a drželi se na vyznačených cestách. Zhruba jednou týdně vyráží do terénu celkem sedm strážců na huculských koních.

Sami strážci tvrdí, že z koňského sedla mají lepší rozhled, než když do terénu vyráží pěšky. Právě dorazili na Zlaté návrší poblíž mohyly Hanče a Vrbaty. Nepřijeli ale sami. Přijeli i s vozíkem, ze kterého vyvedli koně.

David Papík začíná strojit prvního koně a tím je dvanáctiletý Šemík: „První, co je nutné udělat, ty koně důkladně vyčistit. Samozřejmě, také jim ošetřit kopyta, aby neměli nějaký kamínek zaražený v noze a tak podobně. A začneme strojit. Dáme dečku, sedlo, přidáme brašny, nauzdíme. V těch brašnách vozíme to nejnutnější vybavení. Hlavně je tam lékárnička. Kdyby se někomu něco stalo, ať máme možnost pomoci. Jsou tak také pokutové bloky, kdybychom museli něco řešit."

Alžběta Karbusická, majitelka koní, dnes doprovází strážce při jejich vyjížďce. Co je to za plemeno?

Strážci Krkonošského národního parku se vydávají na pochůzky také na koních

„Je to hucul, horské primitivní plemeno. Které se speciálně chováno pro pohyb v horském terénu, to je to, co dokáží nejlépe. Zdobí je obratnost, vytrvalost, odolnost. A také dobrý charakter.

Hlídka na koních už dorazila až k prameni Labe. Aleš Ramach obhlíží se sedla situaci. Jak to v pěkných slunečních letních dnech na hřebenech hor vypadá?

„Kontrolujeme, jestli lidé nevychází z předepsaných cest do travnatých porostů kolem pramenu Labe. Aby se v první zóně národního parku drželi na cestách, kde mají být. Protože je zákaz vstupu mimo cesty."

Strážci Krkonošského národního parku se vydávají na pochůzky také na koních

Na jaké problémy v těchto dnech horští strážci nejčastěji naráží?

„Většinou to jsou vjezdy aut do zákazů. To je v dnešní době ta nejčastější příčina," doplňuje Aleš Ramach.

Při jedné vyjížďce na koních stráví strážci v sedle zhruba sedm hodin. Tyto kontroly plánují dělat až do konce podzimu.

Spustit audio

Související