Sto let je jen začátek. V hradeckém muzeu se ponoříte do historie rozhlasového vysílání u nás

19. květen 2023

Dnes vás zdravíme z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Ne náhodou, protože právě tady v historické budově muzea jsme zahájili výstavu ke stoletému výročí rozhlasu. Co na ní uvidíte? A protože dnes také začíná 19. ročník festivalu Muzejních nocí, tak vás na spoustu míst v regionu také pozveme.

Český rozhlas slaví v letošním roce 100 let od zahájení pravidelného vysílání. A toto významné výročí připomíná až do poloviny června všem návštěvníkům v Muzeu východních Čech v Hradci Králové také výstava s názvem Sto let je jen začátek, která byla zahájena vernisáží přesně v den výročí, tedy ve čtvrtek 18. května.

My jsme na slovo rozhlas pyšní, protož rááádiíí jsou u nás desítky, ale rozhlas pouze jeden.
Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové

Historická budova Muzea východních Čech byla postavena v letech 1909-1912 podle plánů význačného českého architekta Jana Kotěry a v roce 1995 byla prohlášena národní kulturní památkou.

Čtěte také

V pátek 19. května si ji můžete přijít prohlédnout a zůstat v Muzeu východních Čech až do noci, protože se koná Královéhradecká muzejní noc 2023!

Od 18 do 24 hodin na vás čeká pestrý program spojený s výstavou Měnící se svět.

Muzeum východních Čech v Hradci Králové je největší muzeem v Královéhradeckém kraji s celokrajskou působností. Je zřízeno za účelem získávat, shromažďovat, trvale uchovávat, evidovat, odborně zpracovávat a zpřístupňovat veřejnosti sbírky muzejní povahy.

V současné době má muzeum v archeologických, přírodovědeckých a historických sbírkách přibližně 3 miliony sbírkových předmětů, včetně předmětů zařazených do doprovodné dokumentace.

Čtěte také

Vedle dlouhodobých expozic muzeum pořádá ročně 10 až 15 tematických výstav a řadu kulturních a společenských akcí, vydává periodické i neperiodické publikace a organizuje odborné konference a semináře.

Rozhlas slaví sto let, ovšem české slovo rozhlas vzniklo až v roce 1924, kdy Radiojournal vypsal soutěž na české pojmenování nového sdělovacího prostředku. Slovo „rozhlas" použil poprvé redaktor Národních listů Richard Durdil ve svém článku z 21. května 1924.

„My jsme ale na slovo rozhlas pyšní, protož rááádiíí jsou u nás desítky, ale rozhlas pouze jeden,“ usmívá se Jiří Kánský, ředitel Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice.

Celý přenos z historické budovy Muzea východních Čech v Hradci Králové si můžete poslechnout měsíc v našem archivu celodenních záznamů. Stačí si najít příslušný den 19. května a vysílání mezi 9:00 až 12:00 hodinou.

Spustit audio

Související