Stavbě obchvatu Solnice zatím brání výkup posledního pozemku. Jeho majitelům hrozí teď vyvlastnění

8. březen 2022 08:09

Město Solnice na Rychnovsku stále čeká na zahájení stavby silničního obchvatu. Jde o úsek dlouhý necelé dva kilometry, za jeho stavbu Královéhradecký kraj zaplatí přes půl miliardy korun. Práce ale mohu začít až po výkupu všech pozemků, momentálně už zbývá jediný. Ten chce stát vyvlastnit. Aktuální informace zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Proč je pro Solnici výstavba ochvatu tak důležitá?

Čtěte také

Centrum města Solnice je silně přetížené tranzitní dopravou z průmyslové zóny Solnice - Kvasiny. Především při střídání pracovních směn je provoz po hlavní komunikaci, která město po celé délce prakticky protíná, velmi hustý. Podle starosty města je často složité přejít z jedné strany ulice na druhou.

Nově budovaný obchvat by měl velkou část automobilů odvézt mimo město. Dlouhý má být 1,7 kilometrů, včetně dvěstěšedesátimetrového mostu. A předpokládané náklady na jeho výstavbu jsou 545 milionů korun.

Stavba tedy nemůže začít kvůli výkupu posledního pozemku. O jak velký pozemek jde?

Je to vlastně pár desítek metrů, včetně nepoužívané budovy bývalé pily. Majitelům, což je manželská dvojice, hrozí vyvlastnění. Přesto svůj majetek odmítají prodat.

Čtěte také

Nejrůznější úředníci nebo politici jednali o případném odkupu pozemku s majiteli několikrát. Za pozemek nabízí 900 tisíc korun, situace je ale patová. Kraj pozemky ke stavbě potřebuje, majitelé dohodu odmítají.

Teď budu citovat z odpovědi, kterou jsem k celé situaci dostal od Krajského úřadu Královéhradeckého kraje: Přes veškerou snahu nebylo dosud možné dosáhnout dohody o získání pozemků, jelikož vyvlastňovaní nikdy nezformulovali žádný požadavek, který by bylo možné z pozice vyvlastnitele, a za dodržení právních předpisů České republiky, naplnit.

Mluvil jsi s jedním z majitelů dotčeného pozemku. Vysvětlil ti, proč ho nechce prodat?

Čtěte také

Vlastně ne. Odkazuje se na chybná rozhodnutí úřadů z minulosti. Například v souvislosti s restitucemi, kterých byl dotyčný pozemek součástí. Několikrát mi opakoval, že nic prodat nechce a že jde o krádež za bílého dne. O chvíli později uváděl, že má prodat majetek, který mu vlastně nepatří.

Každopádně kvůli sporu podal trestní oznámení na neznámého majitele. A teď samozřejmě záleží na tom, jak se bude celá záležitost dál vyvíjet.

Spustit audio

Související