Starostka Deštného: Covid přinesl spoustu negace, ale já jsem optimistka. Budeme zase živější obcí

2. červen 2021

Deštné v Orlických horách jsou kouzelné místo, kde se za normálních okolností odehrává během celého roku spoustu krásných událostí. V létě tavení skla dřevem, v zimě zase závody psích spřežení Šediváčkův Long. Bohužel i to se muselo v posledním roce kvůli covidu rušit. 

Naším hostem je starostka Deštného v Orlických horách Alena Rejsková Křížová. Jak jste to u vás všechno zvládli v covidové době, která trvá už přes rok?
Myslím, že jsme to zvládli celkem dobře. Ale samozřejmě to byla velmi smutná doba. Protože my jsme horské středisko, které žije zimní, ale i letní turistikou. Vše se hezky rozvíjelo a covid nám udělal trošku čáru přes rozpočet, jak říká. Takže se těšíme na návštěvníky, kteří jezdí do přírody, věříme, že si k nám cestu najdou. A v létě i v zimě přijedou.

Byla to velmi smutná doba, jsme horské středisko, které žije turistikou. A covid nám udělal trošku čáru přes rozpočet.
Alena Rejsková Křížová, starostka Deštného v Orlických horách

Letos byla opravdu krásná zima, co se týče sněhových podmínek.
Právě proto, že letos byla krásná zima, tak to bylo o to smutnější. Jsme zvyklí, že tam máme hodně ruchu a když jdu třeba večer z úřadu, svítí sjezdovky, lidé se prochází a žije to, tak letos to bylo opravdu smutné.

Čtěte také

Zase na druhou stranu jste si mohli od turistů maličko odpočinout malinko, ne?
Na to jsou samozřejmě různé názory. Nemohu říct, že všichni nárůst turismu vítají, ale většina obyvatel ano, protože jsou do cestovního ruchu vtaženi. Ale je to jako v každé jiné vesnici, názory jsou různé. Ale obecně samozřejmě máme návštěvníky rádi.

Kolik vůbec aktuálně žije obyvatel v Deštném?
Máme trvale žijících 558 obyvatel. Samozřejmě naše vesnice, jako celý Královéhradecký kraj, má věkový průměr vyšší. O to víc jsme se snažili, aby byla všechna opatření dodržována, aby se nám v obci onemocnění ohrožující především starší ročníky příliš nerozšířilo. A to si myslím, že se nám povedlo. Ochránili jsme naše obyvatele.

Čtěte také

Šily se roušky a lidé prostě drželi při sobě, pomáhali si?
Samozřejmě i roušky se šily, byla velká euforie. Lidé drželi při sobě, ale samozřejmě postupem času, jak hodně obyvatel podniká v cestovním ruchu a ten byl omezen, tak byla samozřejmě i nervozita. Budeme rádi, až se vše vrátí k normálu, abychom mohli zase být živější obcí.

Je něco z té nešťastné doby, co jste si odnesla sama pro sebe v pracovním nebo i v osobním životě?
Obecně jsem trošku sázela na to, že si lidé uvědomí hodnoty našeho života. Z počátku jsem měla ten pocit, ale teď v poslední době to vnímám tak, že to tak úplně není. Tak doufám, že nám nebude ještě udělena nějaká další lekce, protože je hodně negace, ale já jsem optimistický člověk.

Ocenění z rukou hejtmana Jiřího Štěpána převzala starostka Deštného v Orlických horách Alena Křížová. Vedle autor rozhledny architekt Lukáš Svoboda

Věřím, že se všechno změní a najdeme znovu radost. Doufám, že nám v tom pomohou i média, protože já si myslím, že musíme vstřebávat radostné zprávy. Poslední rok jsme byli pořád negativní, a to ovlivňuje celkové vnímání situace.

Na srpen chystáme jubilejní 30. ročník populární akce tavení skla dřevem. Věříme, že vše klapne, diváky tam prostě už chceme.
Alena Rejsková Křížová, starostka Deštného v Orlických horách

Deštné je nejnavštěvovanější turistické středisko Orlických hor, když je vše, jak má být. Doufám, že už to brzy zas tak bude. Letní pravidelná a oblíbená akce, tavení skla dřevem, bude během prázdnin?
Nakonec jsme se rozhodli, že akci uspořádáme. Loni byla jen online. Dělali jsme vstupy a streamy. Bylo to pro nás všechny něco nového, hodně jsme se naučili. Bylo to příjemné, ale už se moc těšíme na diváky. Takže letos všechno chystáme zase naživo, protože to bude jubilejní, třicátý ročník. Věříme, že vše klapne, diváky tam prostě už chceme.

Už máme přesný termín?
Ano, termín tavení skla dřevem je 6. až 8. srpna.

Čtěte také

To je opravdu krásná akce, viďte?
Je to nádherná, ojedinělá akce. Už ve středu se roztápí pec dřevem, musí se vytvořit příslušná teplota. A pak vznikají úžasné věci. Byli jsme zvyklí, že vznikalo především nazelenalé lesní sklo, ale v posledních ročnících se naši mistři skláři pustili i do barevného skla, podle replik dochovaných z historických orlických skláren. Takže novinky jsou, lidé by se určitě měli přijít podívat. Ale zatím nevíme, v jakém rozsahu vše samozřejmě proběhne, jaká budou opatření. Ale my věříme, že tavení bude. A když se něčemu věří, tak se to povede.

Tak na to se moc těšíme. Na Velké Deštné ve výšce 1115 metrů nad mořem, což je nejvyšší bod Orlických hor, několik kilometrů od Deštného, stojí krásná nová rozhledna.
Ano, v říjnu roku 2019 tam byla otevřena rozhledna, která je hodně oblíbená. Máme tam sčítač, který už napočítal na 180 000 návštěvníků.

Čtěte také

Takové číslo za dva roky?
Ale máme i jiné možnosti a lákadla. Máme Kačenčinu stezku, ta je úžasná nejen pro rodiny s dětmi. Tam i starší ročníky najdou svůj cíl, mohou sbírat razítka a tak dále. Za to jsou zajímavé odměny. Můžete se projet lanovkou, ale máme i adventure golf či workoutové hřiště. Máme fotbal, golf, lanové centrum. Jsou zajímavé workshopy v ateliéru u Zvonaře a hrnčířky. U nás lidé najdou opravdu spoustu zajímavých věcí.

Máte i opravený kostel svatého Matouše.
Ano, svatý Matouš prošel opravou, lidé budou překvapeni, pokud tam přijdou. U nás jsou dva kostely, ještě kostel svaté Máří Magdaleny, kde jsou zase opravené varhany. Máme také dvě kaple a jedna je v majetku obce. Máme dokonce dva faráře, protože spadáme pod dvě farnosti.

Jakub Schmidt a Alena Rejsková Křížová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A hospodu také určitě musí mít správná obec.
Hospod máme několik.

Takže přijeďte do Deštného v Orlických horách, zve vás starostka Alena Rejsková Křížová.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související