Starobylý dřevěný kostelík v hradeckých Jiráskových sadech se po téměř třech letech oprav otevírá

2. červenec 2019 10:23

Bezmála tři roky si museli zájemci o prohlídku unikátního dřevěného kostela svatého Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech počkat na to, než opravená stavba znovu otevře své brány. Opravy stály přes 14 miliónů korun a z kostelíka udělaly unikátní památku, navíc skvěle zabezpečenou proti požárům nebo vandalům. První návštěvníci se dovnitř dostanou v úterý 2. července ve 14 hodin.

Starobylý kostelík v hradeckých Jiráskových sadech září novotou. To se neobešlo bez diskuzí

Starobylý dřevěný kostelík v hradeckých Jiráskových sadech září novotou. To se neobešlo bez diskuzí

Opravy unikátního dřevěného kostela sv. Mikuláše v Jiráskových sadech v Hradci Králové pokračují. V péči ho stále mají restaurátoři, řemeslníci a další odborníci. Poté, co zbavili konstrukci dřevokazného hmyzu, přišli na řadu pokrývači. Ti vyměnili ztrouchnivělé šindele a dali tak jedné z nejstarších dřevěných církevních památek v České republice i ve střední Evropě nový vzhled. To se neobešlo bez diskuzí.

Tato památkově chráněná stavba patří mezi nejstarší dřevěné církevní objekty v Evropě. Původně stál v obci Habura na východním Slovensku, město Hradec Králové ho koupilo v roce 1935 ze Staré Polany.

Současné umístění kostela je tedy už jeho třetím v historii a hradecký primátor Alexandr Hrabálek za ODS věří, že na dlouhou dobu posledním. Řekl to při své řeči den před znovuotevřením kostela.
„Já doufám, že kostelík bude sloužit veřejnosti, bohužel pouze turistické. Doufejme, že tady kostelík bude stát dalších nejméně 100 let a že bude mít hodně nadšených návštěvníků."

Moderní technologie ve starobylém kostele

Aby kostel další dlouhá desetiletí vydržel, bylo potřeba ho vybavit moderní technologií.

Případné řádění vandalů zaznamenají čidla a nový zabezpečovací systém, požár by mělo uhasit automatické hasící zařízení na bázi plynu.

Hasiči navíc sídlí nedaleko, připomíná jejich krajský ředitel František Mencl.
„Je to jedna z nejvíc zabezpečených památek v kraji. Je napojen přímo na naši stanici, které je kousek od této stavby. Takže my jsme zde na místě v podstatě do dvou minut."

Unikátní dřevěný kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech v Hradci Králové

Moderní technologie se do dřevěného převážně jedlového kostela dostaly právě během posledních tří let. Opravy vyšly na více než 14 miliónů korun bez DPH a stavba dostala mimo jiné i novou vzduchotechniku, která městu umožnila ponechat na místě například dřevěné pravoslavné ikony, které by jinak musely do klimatizovaných prostor muzea.

Malby ze 17. století se objevily při rekonstrukci kostelíka Svatého Mikuláše v Hradci Králové

Při rekonstrukci kostelíka Svatého Mikuláše v Hradci Králové se objevily malby ze 17. století

V hradeckých Jiráskových sadech začala celková rekonstrukce kostelíka Svatého Mikuláše - restaurátoři pří ní objevili vzácné malby. Jedná se o biblické výjevy zřejmě ze 17. století. Zachovaly se přitom ve velmi dobrém stavu - ochránilo je to, že byly zakryté vybavením kostela. Barokní pravoslavný kostel nechal do Hradce Králové přestěhovat z východního Slovenska před 80 lety starosta Josef Pilnáček.

Návštěvníci mohou do znovuotevřeného kostelíka přijít už dnes, během letní turistické sezóny bude otevřeno od pátku do neděle mezi 13 a 16 hodinou.

Tento týden ale přibyly i termíny navíc, říká Petr Vinklář z hradeckého magistrátu.
„Vzhledem ke znovuotevření této unikátní památky, očekáváme zvýšený zájem lidí. Tedy je rozšířena ona otevírací doba ještě na úterý, středu a čtvrtek na začátku července. Vzhledem k tomu, že se jedná o pracovní dny, tak prohlídky budou ve 14, 15 a 16 hodin."

Vstupenky je možné koupit i s předstihem v systému HK Point, v hradeckých informačních centrech nebo přímo na místě v Jiráskových sadech.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související