Starobylý kostelík v hradeckých Jiráskových sadech září novotou. To se neobešlo bez diskuzí

29. srpen 2017

Opravy unikátního dřevěného kostela sv. Mikuláše v Jiráskových sadech v Hradci Králové pokračují. V péči ho stále mají restaurátoři, řemeslníci a další odborníci. Poté, co zbavili konstrukci dřevokazného hmyzu, přišli na řadu pokrývači. Ti vyměnili ztrouchnivělé šindele a dali tak jedné z nejstarších dřevěných církevních památek v České republice i ve střední Evropě nový vzhled. To se neobešlo bez diskuzí.

U kostelíku v Jiráskových sadech stojíme s Janem Drösslerem, který má rekonstrukci na starosti. „V současné době máme kostel pod novou šindelovou krytinou. A nastoupí řemesla. V kostele budeme dělat nové výplně otvorů oken, dveří a vrat. A následně budou probíhat restaurátorské zákroky na výmalbách stěn uvnitř kostela."

Plášť kostela je kompletně nový. Tím kostel ztratil svoji původní zašlou podobu

„Ta modřínová, šindelová, střešní krytina samozřejmě chytne patinu. A do dvou let bude rozhodně tmavší. Nebude takto svítit," vysvětluje Jan Drössler.

Čtěte také

To dřevo už bylo celé ztrouchnivělé? Nedalo se opravit?

„Veškerá nosná konstrukce kostela je původní, přenesená sem z východního Slovenska, původně z Ukrajiny. Ta zůstala zachována. Byla pouze opravena. Protezovali jsme záhlaví trámů a prvky, které si to zasloužily. Ale celá ta šindelová krytina, na kterou byli již obyvatelé Hradce Králové zvyklí, nebyla původní. Ta sem byla položena ve 30. letech minulého století. Takže jsme ji nahradili novou, protože už byla dožilá," vysvětluje Jan Drössler.

Starobylý dřevěný kostelík v hradeckých Jiráskových sadech září novotou. To se neobešlo bez diskuzí

Důležité je, že historická vnitřní výzdoba zůstala zachována

„Na stěnách je vidět původní malbu. Při demontáži ikonostasu, což je stěna před oltářem, jsme nalezli původně skryté malby. Je tam vidět dokonce i Adam a Eva," doplňuje Drössler.

Starobylý dřevěný kostelík v hradeckých Jiráskových sadech září novotou. To se neobešlo bez diskuzí

Je tu s námi také šéf hradeckých památkářů Jan Falta, který na tuto velkou opravu dohlíží. „Obnova kostela svatého Mikuláše probíhá podle dokumentace. Zatím jsme neshledali z pohledu památkové péče odchylky. To, že opláštění má světlou barvu, není na závadu. Takto ten kostel vypadal, když byl dokončen i v minulosti. Postupem času se kostel bude znovu opatřovat impregnačními nátěry a postupně bude stárnout."

Ale když se podíváme na tu šindelovou krytinu, tak ona má trošku jiný tvar. Její přesah přes římsy je také trochu jiný, než jaký je vidět na starých fotografiích.

„Oproti minulému pokrytí je použit šindel, který je štípaný a který je daleko kvalitnější, než šindel řezaný. Proto je ta struktura více rozvlněná. Protože ten šindel se štípe ze špalku podél let. Ale je to spíš návrat k autentickému vzhledu, než, že by se to dalo hodnoti, jako vzhled nový," vysvětluje Jan Falta.

Památkově chráněný kostel by měl být opět přístupný do konce příštího roku.

autor: Marika Konárková
Spustit audio