Stále víc nemocničních lékařů vypovídá přesčasovou práci. Péči v zařízeních to zatím neohrožuje

9. říjen 2023 08:37

Další a další nemocniční lékaři vypovídají přesčasovou práci. Podle Sekce mladých lékařů, která iniciativu spustila, jich je už přes 5 600. Přestat sloužit dobrovolné přesčasy chtějí lékaři od prosince. A to v případě, že se nezmění zákoník práce a způsob finančního ohodnocení zdravotníků. Situaci sleduje reportérka Natálie Poláková.

Čtěte také

Způsobuje nárůst výpovědí nemocnicím nějaké zásadní problémy? A musí výpovědi řešit i královéhradecká fakultní nemocnice?
Fakultní nemocnice, které jsme společně s kolegy v dalších regionech oslovili, se prozatím se zásadními problémy nepotýkají, výpovědi z přesčasů se mají týkat až služeb od prosince. A co se týče konkrétně Fakultní nemocnice Hradec Králové, ta evidovala ke konci září necelých 400 odvolání souhlasu s prací přesčas.

Možné řešení navrhne až podle dalšího vývoje situace, uvedl mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor. „Vedení Fakultní nemocnice Hradec Králové celou situaci průběžně sleduje a analyzuje varianty možného řešení. Vzhledem k pokračujícím jednáním ministra zdravotnictví a ministra práce a sociálních věcí se Sekcí mladých lékařů České lékařské komory a odbory, nebudeme předjímat další situaci v této věci. reagovat budeme ve chvíli, kdy bude jasné, jaká situace po 1. prosinci 2023 nastane.

Jak to vypadá v dalších regionech?
Například v Ostravě vypovědělo pohotovostní služby zhruba 200 lékařů fakultní nemocnice, v Olomouci pak 60. Státem řízené nemocnice se shodují, že zatím situaci monitorují, jednají s odděleními, ale na kvalitu péče to nemá vliv.

Čtěte také

Je stejná situace i ve velkých pražských nemocnicích?
Třeba v Thomayerově nemocnici evidují 154 výpovědí z přesčasů, což je zhruba třetina ze všech lékařů. V Motole to je kolem 250 lékařů. Necelá čtvrtina lékařů pak vypovídá přesčasy ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Jak chce celou situaci řešit ministerstvo?
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 dál argumentuje tím, že chce do dvou týdnů, ve zrychleném režimu, předložit novelu, která by vrátila povolené přesčasy na původní hranici, tedy na maximálně 416 hodin ročně: „Chceme vrátit tu situaci do stavu, který je. To znamená umožnit čtyřiadvacetihodinové směny a zkrátit ony přesčasy na 416 hodin za rok. Ale to nic nemění na tom, že já dlouhodobě připravuji zásadnější reformu. Jak věcí týkajících se odměňování zdravotníků, provázanosti s úhradovou vyhláškou, a stejně tak zákona o zdravotním pojištění.“

Ministr má prý postup předjednaný i s opozicí a podle něj nebude problém s prosazením úpravy. Postup ministerstva kritizují zdravotnické odbory, podle nich ministr podcenil situaci a měl s lékaři kvůli přesčasům jednat už dávno.

Spustit audio

Související