Správa železnic udělá ve Vrchlabí v části Podhůří dva chráněné přejezdy. Má ale jednu podmínku

27. únor 2020 10:01

Správa železnic potvrdila, že ve Vrchlabí v části Podhůří vybuduje dva chráněné přejezdy na vlakové trati do Kunčic nad Labem. Podmiňuje to ale zrušením dalšího přejezdu na stejné trase.

Podle vedení Vrchlabské radnice by bylo potřeba, aby přejezdy U Mlékárny a v Lipové ulici byly vybaveny závorami. Pohyb řidičů, cyklistu a pěších se na nich stále zvyšuje, protože v této lokalitě města značně přibývá nových obyvatel.

Čtěte také

Na trati Kunčice nad Labem - Vrchlabí se nachází tři železniční přejezdy zabezpečené jen výstražnými kříži, které jsou situovány zhruba 500 metrů od sebe. Vedení města se chce prioritně zaměřit na přejezdy v ulicích Lipová a U mlékárny.

Zdejší křížení jsou podle starosty Vrchlabí Bohuslava Sobotky ze sdružení Starostové a nezávislí velmi nebezpečná. Bylo tady už několik smrtelných nehod.
„To křížení je tam tak strašně nebezpečné. Bylo tam několik smrtelných úrazů, těžkých dopravních nehod. A ještě k tomu je tam spousta událostí a incidentů o kterých se nemluví, ale že tam někdo těsně projede nebo projde před vlakem."

Správa železnic potvrdila, že ve Vrchlabí v části Podhůří vybuduje dva chráněné přejezdy na vlakové trati do Kunčic nad Labem

„Bylo dohodnuto, že Správa železnic bude řešit zabezpečení světelnými přejezdovými zabezpečovacími zařízeními se závorami na dvou železničních přejezdech. Jeden přejezd pak bude zrušen," říká za Správu železniční dopravní cesty Nela Friebová.

Zrušen má být přejezd v blízkosti vlakového nádraží v Kunčicích nad Labem

Ne všichni obyvatelé této lokality s tím ale souhlasí

„Je to na takové štěrkové cestě, která není mezinárodní cyklostezkou. Jde o místní komunikaci v podstatě pro jeden dům. A je to obsloužitelné ze všech stran. Takže tento jediný přejezd bychom obětovali. Jiný nemůžeme," vysvětluje Bohuslav Sobotka.

Čtěte také

„Támhle je přejezd, který se využívá velice málo. A lidé se bouří. Stojí tam opravdu jen jeden dům," ukazuje zmiňovaný přejezd Miroslav Zelenka.

„Zabezpečení přejezdů je dobré. Také kvůli dětem, které přes koleje chodí do školy. Takže určitě by to bylo lepší," říká Tereza Voršická, která právě s kočárkem přechází přes přejezd U mlékárny.

Podle Miroslava Zelenky právě tady spousta řidičů dost riskuje.
„Oni tady nezastaví a projedou to."

Oba přejezdy ve Vrchlabí by podle Nely Friebové mohly být zabezpečeny už v příštím roce.

Spustit audio

Související