Policisté se u železničních přejezdů zaměřili na kontroly nejen řidičů, ale i chodců a cyklistů

11. duben 2019 10:27

Desítky policistů v okolí železničních přejezdů v Královéhradeckém kraji kontrolovaly dodržování dopravních předpisů. Na zhruba 90 vytipovaných místech se zaměřili nejen na řidiče, ale i na chodce a cyklisty, kteří často nerespektují výstražnou signalizaci. S jednou z hlídek byla i reportérka Lucie Peterková.

„Instalovala jsem dalekohled, na který je nastaven fotoaparát s kamerou, kam se přenáší obraz z onoho dalekohledu," ukazuje přístroj, umístěný zhruba 300 metrů od železničního přejezdu se světelnou signalizací v hradecké Kuklenské ulici jedna z hlídkujících policistek.

Mapa přejezdů: Kde se umíralo pod koly vlaků?

Srážka vlaku Pendolino s kamionem u Studénky

Středeční nehoda ve Studénce je první, při které na tomto místě někdo zemřel. Tři oběti srážky Pendolina s polským kamionem však posunuly přejezd P6501 na jedno z předních míst žebříčku železničních křížení s nejvyšším počtem smrtelných úrazů. Podívejte se na všechna ostatní v přehledné mapě.

Zařízení dokáže na vzdálenost několika stovek metrů zaznamenat přestupek. Záznam pak poslouží pro případné správní řízení.

„Stále přetrvává nekázeň řidičů, kteří nerespektují červená výstražná světla výstražného zabezpečovacího zařízený na železničních přejezdech," vysvětluje důvod kontrol vedoucí krajské dopravní policie Petr Dušek.

A hned doplňuje: „Kontroly jsou zaměřeny na všechny účastníky silničního provozu, to znamená i na chodce, cyklisty a na některých vybraných přejezdech je měřena i rychlost projíždějících vozidel."

Policisté v okolí železničních přejezdů v Královéhradeckém kraji kontrolovali dodržování dopravních předpisů

Policisté se zaměřovali na všechny typy přejezdů. Tedy i na ty se závorami.
„Samozřejmě, pokud tam jsou závory, tak se onen přejezd dá označit za bezpečnější. Pokud jsou závory sklopené, tak málokterý řidič motorového vozidla si dovolí na takto označený železniční přejezd vjet. Ale chodci a cyklisté naprosto běžně objíždějí závory nebo si je i přizvednou."

Trať je nefunkční, mysleli si řidiči na Královéhradecku a s čekáním na přejezdu se netrápili

03813186.jpeg

UVNITŘ VIDEO: Desítky řidičů ve čtvrtek přejely přes železniční přejezd na hlavním silničním tahu z Hradce Králové na Polsko v době, kdy blikala výstražná červená světla. U odbočky na Smiřice světla blikala zhruba čtvrt hodiny, aniž by projel vlak. Někteří řidiči tvrdili, že je trať dlouhodobě nefunkční. Podle železničního muzea Výtopna Jaroměř ale místem vlaky občas jezdí.

Vloni v Královéhradeckém kraji policisté zaznamenali 10 nehod na železničních přejezdech, z toho 4 byly na Náchodsku.

„V letošním roce už evidujeme 7 dopravních nehod," říká mluvčí krajských policistů Magdalena Vlčková.
„Je patrné meziroční mírné nevýšení a to je právě i důvod, proč jsme tuto preventivní akci uspořádali."

Nejčastěji řidiči nerespektovali dopravní značku STOP, dej přednost v jízdě. Za takový přestupek jim hrozí pokuta až do výše 2 000 Kč.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související