Hasiči celé pondělí odklízeli následky větru a deště. V obci Strážné u Vrchlabí sebral vichr střechu

25. únor 2020 09:00

Nedělní silný vítr napáchal další škody na mnoha místech celého kraje. Bez dodávek elektřiny byly tisíce lidí. Hasiči vyjížděli k desítkám popadaných stromů, které zatarasily silnice a koleje. V obci Strážné u Vrchlabí sebral vichr střechu z rodinného domu. 

„To bylo strašně rychlé. Takové poryvy, rachot do krbu, kam se sesypal komín. A potom uletěla střecha. Ta ten komín asi zbořila," popisuje Vlasta Kubánková řádění silného větru, který ji poničil komín a střechu.

Čtěte také

Hasiči se snažili střechu rychle zabezpečit, jenže práci jim komplikoval déšť a nárazy větru. Do objektu se dostalo hodně vody.
„Tady je takto natažená, na druhé straně není nic, tam jsou jen prkna. Takže nám teklo do baráku. Všude mám umyvadla. Tam, je zničený nábytek, koberce i omítky."

„Teď se musí v první řadě střecha zajistit a zaplachtovat. Už jsou na cestě pokrývači, které se nám podařilo sehnat. A budou se snažit v nejkratší možné době střechu spravit," říká nezávislý starosta Strážné Tomáš Grégr.

Nedělní silný vítr napáchal další škody na mnoha míst celého kraje

A dodává, že jen co dostal informaci o poničené střeše, jel s ostatními na místo a společně s hasiči začali majitelce domu pomáhat.

Čtěte také

Obavy byly hlavně z toho, aby kusy střechy neponičily další domy.
„Zítra už má zase pršet. To je hrozné," obává se Vlasta Kubánková.

Silný vítr v obci navíc polámal a vyvrátil několik stromů. Ty zatarasily i silnice. Hasiči je během několika minut rozřezali a cesty zprůjezdnili. Škody způsobily také vydatné srážky.

„Vyplavilo to hlavně štěrkové cesty a v některých domech natekla do sklepů voda. Protože přívalové vody bylo opravdu hodně, tály sjezdovky a horské vpustě to ani nestačily brát," dodává Tomáš Grégr.

Podle předpovědi meteorologů by mělo pršet i v následujících dnech, ale srážky by neměly být už tak vydatné.

Spustit audio

Související