Společnost ČEZ nabízí obcím výměnu svítidel veřejného osvětlení za novější úsporné LED žárovky

2. březen 2023 07:59

Zatímco některé obce si výměny starých svítidel za nové platí z vlastních peněz, jiné se dohodly se společností ČEZ. Prý jim tak ubyly starosti a navíc ušetří. V případě dohody polostátní společnost lampy na vlastní náklady modernizuje a několik let se o ně stará, obce platí domluvené měsíční splátky. 

Čtěte také

Od spuštění projektu s názvem Osvětlení za korunu se do něj podle statistik ČEZu zapojilo 45 obcí, z toho dvě z Královéhradeckého kraje.

„Tady vidíme ono nové LED svítidlo. V podstatě to byla výměna kus za kus, máme celkem 91 svítidel, která se během tří dnů všechna vyměnila. A od června svítíme úsporně,“ říká Tomáš Havrlant, nezávislý starosta Vernéřovic, malé obce v Broumovském výběžku, která má tři stovky obyvatel.

Podle něj tady původně chtěli měnit svítidla v lampách veřejného osvětlení z vlastních peněz a s pomocí dotace. Tu ale obec nezískala a proto se dohodla s ČEZem. „Pronajali jsme ČEZu naše veřejné osvětlení na 10 let. A potom ho oni zase zpátky převedou na nás.

Čtěte také

Kromě výměny všech svítidel se ČEZ bude zmiňovaných 10 let o veřejné osvětlení starat, už to je pro obec výhodné, říká starosta Tomáš Havrlant. „Když jsme to měli ve vlastní režii, tak jsme museli pravidelně dávat několik desítek tisíc korun do výměny svítidel, do oprav vedení, do stmívačů a dalších věcí. Teď se o to stará ČEZ.

Obec tak platí jen měsíční domluvené splátky, podobně jako dřív za spotřebovanou elektrickou energii. „První varianta, co jsme žádali přes Ministerstvo životního prostředí, tam byly náklady spočítány na 3,2 milionu korun. My bychom dostali padesátiprocentní dotaci, takže by nás to stálo 1,6 milionu. Tato varianta s ČEZem nás bude za 10 let stát něco kolem milionu, takže pro nás je to velmi výhodné.

Čtěte také

Druhou obcí Královéhradeckého kraje, která už využila program nabízený společností ČEZ, je Dobré na Rychnovsku.

A vážný zájem má osmitisícový Červený Kostelec na Náchodsku.

„Poskytli jsme základní data pro zpracování nabídky, na kterou v současné době čekáme. A doufáme, že to bude pro město zajímavé. V nejbližší době bychom na tento program zřejmě přešli, říká nezávislý starosta Červeného Kostelce Tomáš Prouza.

ČEZ aktuálně připravuje podklady pro případný podpis smlouvy dalším čtyřem desítkám obcí napříč celou republikou.

Spustit audio

Související