Spáleniny a alergické kožní reakce. Slunce je dobrým sluhou, ale zlým pánem

2. srpen 2018

Dermatoložka MUDr. Jarmila Čelakovská v naší radioporadně na téma: spáleniny od slunce a alergické kožní reakce, které nás mohou potkat v létě. 

V domácích lékárničkách míváme léky proti kašli, horečkám a bolestem. Neměli bychom ovšem zapomínat na léčivé prostředky při popálení prvního stupně nebo opaření, kdy jde skutečně o čas. Můžeme tak předejít vzniku puchýřů nebo následných jizev.

Opalování k létu patří. Ale pozor, Slunce je dobrým sluhou, ovšem zlým pánem

Sluneční spálenina je zánětlivá reakce povrchových vrstev kůže vznikající příliš dlouhým působením slunečních paprsků na kůži.

Víte, které zvíře používá v prudkém slunci slunečník?

Veverka kapská v nově upraveném výběhu

Královédvorská ZOO přechází na nový informační systém Ten počítá i se zahraničními návštěvníky, takže texty na tabulích jsou v angličtině, němčině, polštině a ruštině. Nové cedulky představují jednotlivá zvířata a nabízejí o nich také zajímavost.

Prvním opatřením při ošetření spáleniny je chlazení postiženého místa. Nejjednodušší je přikládat obklad namočený v čisté vodě, lze ovšem také využít vychlazený odvar z černého či zeleného čaje.

Můžete také místo namazat mastí na spáleniny, kterou dostanete v každé lékárně. Její aplikace však může být bolestivá, neboť mast je zapotřebí obvykle pořádně vetřít, přičemž se logicky nevyhneme doteku postižených míst. Lépe je tedy využít pěnu obsahující kyselinu pantotenovou, která podporuje hojení a obnovu kůže a jejíž aplikace vyžaduje pouze lehké rozetření.

MUDr. Jarmila Čelakovská ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Blankou Malou

Obvykle spálenina vzniká na okrajových částech těla, které jsme zapomněli natřít vhodným přípravkem. Nejbolestivější bývají spáleniny uší, nosu, pánské kouty, záda a dekolt.

Důležité je nepodceňovat ani malé spáleniny, neboť příznaky se mohou objevovat postupně a dosáhnout maxima až během 24 hodin.

Celou radioporadnu s dermatoložkou MUDr. Jarmilou Čelakovskou si můžete poslechnout na našem audio-archivu:

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související