Víte, které zvíře používá v prudkém slunci slunečník?

30. květen 2015

Královédvorská ZOO přechází na nový informační systém Ten počítá i se zahraničními návštěvníky, takže texty na tabulích jsou v angličtině, němčině, polštině a ruštině. Nové cedulky představují jednotlivá zvířata a nabízejí o nich také zajímavost.

Třeba tu, že nový "podnájemník" damanů skalních - veverka kapská - se umí netradičním způsobem chránit před velkým vedrem vlastním slunečníkem! Prostě zvedne nad hlavu ocásek a vytvoří z něj malou stříšku.

Za veverkami, damany a také za raritou ZOO - hrabáčem - se v doprovodu Jany Myslivečkové vypravila do Pavilonu Sava na naše reportérka Dana Voňková.

Čtěte také

Hrabáč, co rád hrabe, damani, kteří se s chutí prohánějí po skalách a africké veverky, které si hloubí podzemní nory - ti všichni si bez problému zvykli na nové bydlení.

Všechny je najdete v ZOO Dvůr Králové nad Labem ve společném pavilonu "Savana"

Přesto, že to nejsou velká zvířata, jsou jejich spolubydlícími sloni. Výškový a váhový nepoměr jim ve vzájemných dobrých vztazích není vůbec na překážku - oddělují je totiž silná skla.

Pravdou ale je, že na sebe vidí. Což by mohlo vadit hrabáči kapskému, protože jemu je vidět až do ložnice!

V jeho noře totiž svítí červené světlo. Hrabáč kapský žije nočním životem, takže jeho právo na soukromí porušili zoologové úmyslně - přes den by toto nezvyklé a zajímavé africké zvíře zůstalo jinak očím návštěvníků skryté. A to by byla škoda!

Hrabáč v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Víte, které zvíře používá v prudkém slunci slunečník? Je to veverka kapská. Když je horko, zvedne ocásek nad hlavu a jeho konec rozevře do podoby vějíře. Vznikne tak malá stříška a ta veverku před slunečním žárem ochrání.

Veverka kapská je zemní veverka, po stromech jako ta naše neskáče, naopak si hloubí podzemní nory, ve kterých vyrůstají i její mláďata. Ta jsou zpočátku slepá, vidět začnou až po 30 dnech, za dalších 10 dnů je veverčí máma vyvede z nor ven.

Zatímco veverek přibývá a jsou k vidění i ve výběhu nedaleko restaurace U lemura, daman skalní na svou šanci teprve čeká - nemá zatím partnerku, se kterou by se o rodičovské starosti podělil.


Zvětšit mapu
autor: DV
Spustit audio