Špagety - oblíbené jídlo dětí. Nejlépe s kečupem. Zkuste je trochu jinak. S hráškovým pestem!

Zkuste svým potomkům připravit něco trochu nečekaného, jiného a barevně netradičního. Uvidíte, že jim budou i tak chutnat!

Italské těstoviny tenkého a podlouhlého tvaru, typicky zhruba 2 mm tlusté a 30 cm dlouhé v syrovém stavu - to jsou špagety - italské národní jídlo.

Jsou běžně k dostání v prodejnách potravin, kde se prodávají v baleních o váze přibližně 500 g. Připravují se vařením v osolené vodě, doba varu se pohybuje od 5 až 10 minut v závislosti na druhu.

Hrášek (ilustrační foto)

Suroviny: špagety, 250g zeleného hrášku, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z poloviny citrónu, sůl, mletý pepř, 60 g tvrdého sýra

Postup: Hrášek (nejlépe čerstvý) uvaříme v malém množství vody, scedíme a rozmixujeme na kaši ponorným mixérem.
Osolíme, okořeníme, přidáme olej, utřený česnek, a citrónovou šťávu.
Sýr nastrouháme najemno a větší část vmícháme do pesta.
Trochu si necháme na posypání.
Špagety uvaříme podle návodu. Scedíme a ve velké míse smícháme s pestem.
Před podáváním pokapeme olivovým olejem a posypeme sýrem.

autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.