Sociální sítě mají sílu. Zdravotníci náchodské nemocnice díky internetu sehnali dostatek dárců krve

3. prosinec 2021

„Prosíme, pomozte náchodské nemocnici a přijďte darovat krev.“ Výzva přesně v tomhle znění se tento týden objevila na facebookovém profilu Oblastní nemocnice Náchod. Zdravotníci dále uvedli, že se aktuálně zásoby krve rychle snižují a požádali případné dárce, aby pracovníky transfúzní stanice co nejdříve kontaktovali. A to se opravdu stalo. 

Čtěte také

Telefony v evidenci transfuzní stanice náchodské nemocnice vyzvání a pracovnice Pavlína Dědová domlouvá s lidmi termíny na odběr krve. „Kdy by se vám to hodilo? Buď v pondělí 6. nebo v pátek 10. prosince.

Má plné ruce práce, protože po výzvě, kterou nemocnice zveřejnila na sociálních sítích, těch, kteří chtějí darovat krev, přibylo. „Je znát, že ta výzva proběhla.

V minulých dnech sice už náchodská nemocnice věděla, že krve není dostatek, ale nedařilo se kontaktovat běžné dárce. „Obtelefonovávala jsem je, ale lidé na to moc nereagovali, protože se jim na displeji objeví neznámé číslo a to většinou lidé neberou. Takže teď je už dané, že krev potřebujeme a vrací se původní dárci, kteří dlouho nechodili. I řada nových.

Že zveřejnění výzvy zabralo potvrzuje také primář Hematologie a transfúzní služby Martin Šumpík. Výzva na sociálních sítích směřovala především k mladým lidem. „Ano, je to zacílené na mladou generaci. Potřebujeme rozšířit dárcovskou základnu a získat nové dárce, kteří budou chodit pravidelně. A budeme se na ně moci obracet v případech, kdy budeme potřebovat navýšit počet odběrů.

Čtěte také

Nemocnice momentálně kritický nedostatek krve nemá, chce se spíš předzásobit na vánoční období.

Primář Šumpík doplňuje, jaké krevní skupiny by se jim teď nejvíc hodily. „Zapotřebí jsou všechny krevní skupiny, ale obecně jsou pro nás lepší skupiny Rh negativní, které lze použít univerzálně i pro Rh pozitivní osoby, pokud tyto krve nejsou skladem.

U prvodárců ale v náchodské nemocnici uvítají kohokoliv, bez ohledu na jeho krevní skupinu.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.