Snaží se žít s přírodou. Tomáš a Lenka na farmě v Křešicích navazují na hospodaření našich předků

5. březen 2024 08:01

Žít v souladu s přírodou, to je motto, s nímž manželé Lenka a Tomáš Krátkých začali se zemědělským hospodařením v Křešicích u Libáně na Jičínsku. Jsou sice stále ještě na začátku, ale už  se dokázali posunout dál - třeba k výrobě sýrů, jogurtů, tvarohu a pomazánek. Chovají krávy dojnice, prasátka, kozy, králíky, morčata, i několik slepic.

Postupně rekonstruují křešický statek, kde vybudovali i minimlékárnu. V doprovodu Tomáše Krátkého do ní vstoupila i redaktorka Vlaďka Wildová. Cílem jejich hospodaření jsou spokojená zvířata a výroba zdravých potravin jak pro rodinu, tak i pro lidi v okolí.

Chovu zvířat a hospodaření se manželé Krátkých věnují na křešické rodinné farmě od roku 2019. Snaží se vytvářit kvalitní prostředí pro zvířata a dát jim i kvalitní péči. To se jim vrací ve zdraví a pohodě zvířat, potažmo v kvalitních potravinách.

Křešice, to byla spíš náhodná volba

Čtěte také

„Hledali jsme nemovitost tohoto typu ve Středočeském kraji, v dojezdové vzdálenosti do Prahy, kde pracuji. To se nám nepodařilo, tak jsme se jeli podívat sem do Křešic, s tím, že tady načerpáme inspiraci. Věděli jsme, že už je to od Prahy daleko, tak jsme nepočítali s tím, že bychom hospodařili právě tady. Ve finále to na nás tady dýchlo, takový ten „wow efekt“, tak jsme se dohodli s původním majitelem. A jsme tady,“ vypráví Tomáš Krátký, profesí lesní inženýr.

Už od střední školy ho bavila příroda, a taky s chutí okusil všechno, co mělo nálepku domácí. Tak začal domácí produkty sám vyrábět. Když bydlel u Nymburka, tak vyráběl pivo, jeho snem bylo mít pivovar. „I dnes bych rád vařil pivo, ale bohužel na to nemám čas.“

Čtěte také

Tomáš se teď v Křešicích soustředil na výrobu sýrů, jogurtů a pomazánek. Vedle hospodaření, které je dnes nákladné, stále pracuje v pojišťovnictví.

Lenka vystudovala veterinu. Celý život totiž žila v rodinném domě se zvířaty a její děda i táta v ní pěstovali lásku nejen k přírodě, ale i k myslivosti a zvěři všeobecně. To jí vydrželo dodnes, pečuje o zvířata na farmě, nejvíc ji ale teď zaměstnávají dva malí potomci.

Vztah k myslivosti mají manželé společný. Návštěvníky, kteří vstoupí do dvora na křešické farmě, hlasitě vítají lovečtí psi.

Děláme to tak, jak tomu věříme

Křešičtí farmáři dnes ještě většinou za zákazníky sami chodí a jezdí. Když přijde jaro, tak se účastní velikonočního trhu v areálu křešického zámku a jarmarku v zahradnictví v sousední obci.

Cílem křešických farmářů Krátkých je dělat věci tak, jak to dělali naši předkové, ale i s využitím moderních technologií. Pokud to jde, tak bez chemie: „Nejsme v režimu eko ani bio, důležitá je pro nás hlavně pohoda zvířat. A dělat to tak, jak tomu věříme.“

Věnují individuální péči každému zvířeti, ale jak říkají, i každé mezi, kterou obhospodařují. Veškerou produkci z luk dávají svým zvířatům. Nakupují jen část krmiva.

Soustředí se víc i na chovatelství

Nejen jaro, ale už i předjaří je spojené s rozením mláďat. Také na farmě Křešice u Kopidlna se už narodila první letošní kůzlata. Začínající farmáři, manželé Krátkých tak sbírají další zkušenosti a chtějí se i víc soustředit na chovatelství. V křešických kozích stájích natáčela s Tomášem Krátkým Vlaďka Wildová. Zrození prvních letošních kůzlat si možná představovali trochu jinak, ale i to je zkušenost.

S prvními kůzlaty na farmě Křešice u Kopidlna se pozdravila Vlaďka Wildová. Se zpracováním tvarohu, ale hlavně s příběhem kozích novorozenců, ji tam seznámil farmář Tomáš Krátký.

Spustit audio

Související