Skryté nebezpečí na silnicích. Srážka se zvěří je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod

6. duben 2020

Scénář v těchto případech je pokaždé stejný, kdy ze silničního příkopu z vyšší vegetace bezprostředně před vozidlo vběhne lesní zvěř. Řidiči ve většině případů již nestačí zareagovat a zabránit samotnému střetu. Nutno podotknout, že ne vždy se tyto nehody obejdou bez zranění.

Jen od začátku letošního roku do konce března dopravní policisté v Královéhradeckém kraji evidují již 199 případů střetů se zvěří z celkového počtu 1062 dopravních nehod. Za loňský rok je evidováno celkem 1007 případů z celkového počtu 5191 dopravních nehod. Za uplynulý víkend dopravní policisté zaznamenali v rámci našeho kraje celkem 30 výjezdů k dopravní nehodě se zvěří.

Čtěte také

Názorným příkladem je dopravní nehoda ze dne 4. dubna 2020, ke které došlo krátce před desátou hodinou dopolední na silnici I. třídy číslo 35 u Bílska.

Dvaadvacetiletá řidička osobního motorového vozidla Hyundai v tu dobu jela ve směru od Hořic na Ostroměř. Na přímém úseku silnice jí náhle do jízdní dráhy vběhl z levé strany srnec. Na tuto situaci řidička již nestačila nijak zareagovat a přední částí vozidla narazila do zvířete. To na místě uhynulo. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Policisty provedená dechová zkouška u řidičky vyloučila požití alkoholu. Předběžná škoda byla předběžně stanovena na částku 75 tisíc korun.

Policisté opětovně upozorňují všechny řidiče:

Ke srážce se zvířetem může dojít v kteroukoliv denní dobu, nejčastěji však za svítání a za soumraku. Velké riziko hrozí i při nočním oslnění světlomety vozidla, kdy je zvíře dokonale zmateno a zůstává strnule stát na vozovce.

Střet se zvěří je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod

Prevencí vzniku těchto nehod je především snížení rychlosti jízdy v místech, kde je možný výskyt zvěře, zraková kontrola obou stran silnice a soustředění se na možnost, že se zvíře náhle objeví.

Čtěte také

Jakmile zjistíme jeho pohyb před sebou, měli bychom okamžitě zpomalit a vypnout dálková světla. Zvířata se pohybují většinou ve skupinách, takže je pravděpodobné, že zahlédnuté zvíře nebude samo.

Pokud již k nehodě se zvířetem došlo, je zapotřebí učinit opatření jako při kterékoliv jiné dopravní nehodě. Rozsvítit výstražná světla, umístit na silnici trojúhelník a jedná-li se o střet zejména s velkým zvířetem, přivolat policii. Nesnažte se poraněné zvíře odklízet ze silnice sami, může vám způsobit zranění.

Srážka se zvěří se podle zákona musí nahlásit zástupci místně příslušného mysliveckého sdružení, který by měl zraněné zvíře zajistit či provést likvidaci uhynulého kusu. V případě nahlášení takovéhoto střetu policii se o tento úkon postarají sami policisté.

Mějte na paměti, že střet se zvěří je jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod.

autor: baj | zdroj: Policie České republiky
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.