V Královéhradeckém kraji se množí nehody aut se zvěří

7. říjen 2013

Na podzim se množí počet nehod aut se zvěří. V Královéhradeckém kraji stoupl počet takových nehod za poslední tři roky skoro o polovinu. Většina se naštěstí obešla bez zranění lidí.

"Stalo se to na novém Hradci v lese v půl jedné ráno. Vraceli jsme se z dovolené a přes cestu nám přeběhla srna. Řídil muž. Nebylo to příjemné. Měli jsme favorita, který byl celý rozbitý,“ popisuje svůj zážitek ze srážky se zvěří Hana Věchtová z Hradce Králové.

„Zvíře to nepřežilo a my jsme z toho měli trauma hrozně dlouho," dodává Věchtová. Auto bylo zcela zničené, ale řidiči ani nikomu z cestujících se nic nestalo.

Na podzim - v době říje - tradičně lesní zvěř přebíhá silnice nejčastěji, jak potvrzuje Vladimír Košťál z Mysliveckého sdružení na Chlumu na Královéhradecku: "Zvěř vlastně hledá partnerku a dává se do kupy. Na základě toho, že probíhá říje, tak zvěř není tolik plachá jako v jiném období a může dojít ke střetu v silničním provozu."

S tím by měl každý řidič počítat a podle Petra Hoška ze společnosti BESIP přizpůsobit svou jízdu - zpomalit a kontrolovat obě strany silnice hlavně za tmy:

"Zvěř může být vidět, když ji nasvítí světla a jsou vidět oči. V tom případě maximálně zpomalit, přepnout dálková světla a počítat hlavně s tím, že zvěř se většinou nepohybuje sama, ale že chodí ve stádech. Takže když vidím, že mi jedna srnka přeběhla přes cestu, musím počítat s tím, že se za ní můžou objevit další."

Pokud je srážka se zvěří nevyhnutelná, je důležité silně brzdit, ale nesnažit se zvířeti vyhnout. Pak by byly následky horší. K nehodě se zvěří je třeba vždy přivolat policii.

"Vystoupit z vozidla, označit místo nehody, aby nedošlo k dalším možným dopravním nehodám. Věc oznámit na Policii ČR, která již provede vyrozumění místně příslušnému sdružení myslivců, které zajistí likvidaci zraněného nebo uhynulého zvířete," upřesňuje Jan Čížkovský z krajské policie.

Bez vyšetření nehody se například nedá uplatnit havarijní pojištění. Kdo by si chtěl sraženou zvěř odvézt, může se dopustit krádeže nebo pytláctví.

autor: Bohuslav Štěpánek
Spustit audio