Sestry Planeta a Appka, dvě mladé gepardice z Polska, posílily chov těchto šelem ve dvorském safari

5. duben 2024 22:07

Pavilon šelem Joy Adamsonové v Safari parku Dvůr Králové má nové obyvatelky. Jsou to dvě mladé samičky geparda štíhlého z Gdaňsku, které mají v budoucnu posílit dvorský chov těchto šelem. Jedná se o sestry Planetu a Appku a veřejnost je mohla poprvé vidět o Velikonocích, kdy je při komentovaném krmení návštěvníkům i redaktorce Daně Voňkové představil Josef Hotový.

Nové gepardice ve dvorském safari parku

Dvě rok a půl staré samice geparda štíhlého zamířily po transportu z polského Gdaňsku rovnou do expozice Pavilonu šelem Joy Adamsonové. „Transport zvládly bez větších potíží a nedlouho po příjezdu začaly i žrát. Zatím se zabydlují dobře,“ říká zooložka Gabriela Linhart.

Čtěte také

Sestry, které mají z Polska chovatelská jména Planeta a Appka, se narodily 12. srpna 2022. „Jsou ještě poměrně mladé. První sezónu prožijí dospíváním v šelminci. Následně plánujeme spojování s naším chovným samcem,“ plánuje Gabriela Linhart.

Samec se před časem z Pavilonu šelem Joy Adamsonové přestěhoval do chovného centra u Safari kempu, kde je pravidelně spojován s poslední chovnou samicí Spirit Nameri. Její předkové pocházejí přímo z Afriky.

Chov gepardů štíhlých v safari parku je světově zcela mimořádný

Gepardí skupinu teď ve dvorském safari parku tvoří čtyři zvířata, mezi nimi je nejznámější chovná samice Spirit Nameri, jejíž předkové pocházejí z Afriky. Dvorští chovatelé očekávají, že jejich gepardi navážou na jedinečný úspěch z předchozích let a novými potomky skupinu rozšíří o další vzácná zvířata.

Nové gepardice ve dvorském safari parku

Zatím odchoval Safari Park Dvůr Králové celkem 70 mláďat geparda štíhlého, což je mezi zoologickými zahradami zcela mimořádný výsledek.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související