Sedmiletá stepařka Ivanka Kozubová se s trenérem Karlem Bartošem těší na mistrovství světa!

18. listopad 2018

Ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové jsme přivítali milé hosty z hradeckého stepařského klubu TDC Avalanche. Trenér stepu Karel Bartoš a sedmiletá stepařka Ivanka Kozubová se s námi podělili o radost celého klubu z úspěchů na Mistrovství České republiky ve stepu, které jim vynesly účast několika choreografií na nadcházejícím Mistrovství světa v německém Riese. 

Letošní rok pojede na Mistrovství světa hradecký stepařský klub reprezentovat historicky největší počet choreografií i stepařů. Dětská formace, malá skupina Adulst II., malá skupina dospělí, trio dospělí a Charlie sólo. Ivanka jako jedna z nejmenších jede na mistrovství společně s dětskou formací, a tak nám pověděla, proč ji stepování baví a jak se na takové mistrovství světa s kamarády z klubu připravují.

Tap Dance Company AVALANCHE vznikl jako samostatný hradecký stepařský klub v lednu 2002 pod vedením choreografky Ludmily Pohlové. Klub se brzy stal úspěšným a získal mnoho ocenění na Mistrovstvích České republiky, na Německém poháru i na mistrovství světa.

Klub také pořádá v Hradci Králové již tradiční Stepařský festival

Dnes je skupina rozdělena do 4 kategorií. Jde o děti, juniory, hlavní skupinu a dospělé. Rozdělení je podle věkových skupin vypisovaných v rámci soutěží IDO a CDO. Každá z těchto kategorií má tedy v klubu i několik skupin podle stepařské úrovně, od začátečníků až po pokročilé.

Čtěte takéTap Dance Company Avalanche Hradec Králové

Každoročně se celý klub účastní různých soutěží. Nejvýznamnějšími pilíři v průběhu stepařského roku jsou Mistrovství České Republiky a Mistrovství světa. Celá výuka u většiny skupin je zaměřena na přípravu na tyto dvě soutěže a tvorbu zajímavých, rytmických a hlavně zábavných choreografií.

Step jako takový však zůstává hlavním zájmem všech tanečníků, jejich zálibou a koníčkem.

Trenéři se snaží jít s dobou a vyjít vstříc potřebám každého člena klubu. Step tedy kombinují s různými styly tance podle zájmů a ,,apetitu'' jednotlivých skupin: disco dance, hip hop, r'n'b nebo s tradičními jazzovými a swingovými prvky.

Hradečtí stepaři z klubu Tap Dance Company Avalanche

Každý „stepařský rok" probíhá obdobně. V září se stepaři sejdou po prázdninách, rozhýbají nohy a opakují vše, co za dlouhé dva měsíce zapomněli. Zároveň se hned začíná s výukou nových kroků a variací a tvoří se jednotlivé choreografie, které budou náplní výuky celého roku.

Do konce roku se hlavní skupina věnuje především zdokonalení stávajících choreografií, aby mohla co nejlépe reprezentovat ČR na podzimním mistrovství světa.

Zlatý evropský hattrick a třetí na světě. Hradecká stepařská parta svým nadšením vytančila medaile

Klub Tap Dance Company Avalanche - MS 2016

Leden roku 2002 byl osudným měsícem, kdy se Tap Dance Copany Avalanche osamostatnila, pod vedením choreografky Ludmily Pohlové, od ZUŠ Na Střezině v Hradci Králové. Klub se brzy stal úspěšným a získal mnoho ocenění na řadě mistrovstvích České republiky, na Německém poháru i na mistrovství světa. Dnes je skupina rozdělena do 4 kategorií. Jde o děti, juniory, hlavní skupinu a dospělé.

Po Vánocích nastává plesová sezóna, to je příležitost při mnoha tanečních vystoupeních zviditelnit klub a ukázat lidem, jak step vypadá v současnosti. Není nic lepšího než tančit a o tanec se podělit i s okolím.

No a pak už se začne vybírat hudba na nové choreografie, začíná zimní příprava na další mistrovství České republiky ve stepu, které se koná zpravidla na začátku června.

O prázdninách se podle zájmu jednotlivých skupin pořádají letní soustředění, kde jde hlavně o procvičení techniky stepu. Díky intenzivnějším tréninkům se nohy mohou naučit neuvěřitelným kouskům.

Hradečtí stepaři z klubu Tap Dance Company Avalanche
autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související