Sadaři budou mít problém sehnat pracovníky na sklizeň ovoce. I to rozhodne o jeho ceně na pultech

29. červen 2020 11:19

O tom, jestli bude v obchodech dost ovoce a kolik za něj zaplatíme, nerozhoduje jen to, kolik jablek nebo hrušek se urodí. Úrodu totiž musí také někdo sklidit - a to je v řadě případů kámen úrazu. Sezónní pracovníci na tyto práce chybí. 

Klíčové období sice přijde až s podzimní sklizní jablek. O tom, že situace na trhu práce ovocnářům nenahrává, je ale podle České ovocnářské unie jasno už teď.

Čtěte také

Ovocnářství se v posledních letech mění tak trochu na adrenalinový sport, usmívá se sadař Petr Kareš z Ostroměře na Jičínsku.
„Buď máte sucho a ovoce vám nenaroste. Nebo máte déšť a ovoce vám shnije. Pokud to chcete dělat v biokvalitě, tak zase na to nejsou přípravky. Potom vám na to chybí lidé."

A právě problém, který Petr Kareš zmínil jako poslední, je i letos hodně aktuální. Sezónní pracovníci nejsou, chybí v celé republice teď a chybět budou podle odhadů ovocnářů i na podzim na sklizeň jablek.

Podle předsedy České ovocnářské unie Martina Ludvíka se lidé těžko hledají i v běžném létě, letos je tu navíc stále určitá koronavirová hrozba.
„Pokud by došlo k nějakému zhoršení hygienické situace, tak by mohlo dojít k uzavření státních hranic a podobně. To by mohlo ohrozit samotnou sklizeň ovoce."

Jablka, úroda, sklizeň (ilustrační fotografie)

I kdyby se ale situace dramaticky nezhoršila, ovocnářské nábory mají jen malou úspěšnost. Brigádníky odrazuje třeba i nižší odměna, která navíc není hodinová, ale úkolová.

Martin Ludvík ale připomíná, že ti opravdu pracovití si vydělat dokážou.
„Ti zahraniční pracovníci tady opravdu nedělají za nějaké minimální mzdy. To se velmi často pohybuje kolem průměrných mezd. Tedy je to skutečně jen otázka šikovnosti těch lidí."

Česká odrůda třešně Korvik, vznikla křížením odrůd Kordia a Vic

Zasedání valné hromady Ovocnářské unie se v Holovousích na Jičínsku před několika dny dotklo právě i nedostatku pracovníků.

Podle Petra Kareše se ale nakonec nemusí obavy v takové míře potvrdit. Pracovní agentury už se ozývají.
„Loni se tolik nenabízelo, letos už volalo víc agentur. Takže asi nějaký ten pracovní nedostatek se kvůli onomu viru tady vytvořil."

Čtěte také

Předseda České ovocnářské unie Martin Ludvík věří, že většinu ovoce letos ovocnáři sklidí a na stromech nezůstane. Podle něj solidně fungují vlády a ministerstva jednotlivých zemí, které v době koronakrize udělaly docela dost pro to, aby pracovníci v zemědělství měli určitou možnost cestovat.

I tak by ale úřady mohly udělat víc.

„My jsme požadovali, aby se uvolnily podmínky pro uzavírání dohod o provedení práce. Kde jsme chtěli, aby se navýšil jak počet odpracovaných hodin, tak i výše minimálního měsíčního výdělku, který nepodléhá odvodům na zdravotní a sociální pojištění. Aby se tyto věci zvýhodnily. Ale tento náš požadavek bohužel vládou akceptován nebyl," dodává Martin Ludvík.

Aktuální nedostatek pracovníků na sklizeň třešní částečně vyřešilo počasí - třešně začaly hnít a nebylo potřeba je sklízet. Že to ale není řešení optimální je jasné.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související