O sezónní práce nemají zájem jen studenti. Lákají i starší pracovníky

18. červen 2014

O brigády teď nemají zájem jen studenti. Sezónní práce dávají šanci i starším lidem nebo rodičům na mateřské dovolené, kteří si chtějí přivydělat. V Hradci Králové mají letos menší výběr než jindy. Navíc se inzerují hlavně manuální pozice.

„Brigády se hledají těžko a většinou bez praxe nikam moc nechtějí brát,“ svěřuje se Gabriela Marečková, která studuje v Hradci Králové.

Lidé, kteří nemají možnost sehnat si práci sami nebo díky svým známým, se obracejí na společnosti, které ji zprostředkovávají.

Podle Ilony Víznerové, vedoucí jedné z královéhradeckých personálních agentur je nabídka letních brigád menší, než byla například před čtyřmi roky.

„Firmy šetří a většinou si řeší výpomoci vlastními silami, takže vypomáhají buď děti zaměstnanců, nebo to řeší přesčasy,“ říká.

Aktuální nabídka brigád se stále mění podle požadavků firem.

Ilona Víznerová ale dodává, že jen v Hradci Králové najde místní pobočka agentury brigádu na každý den zhruba pro 20 až 25 lidí.

„Nejvíce pozic máme manuálních, je to obsluha u linky, jednoduché balení a přebírání zboží, potom to jsou práce pro muže ve skladu, kdy manipulují s balíky. Administrativních pozic je méně,“ poznamenává.

Poptávka sice převyšuje nabídku, ale i přesto zůstávají některá místa volná. To potvrzuje také ředitel úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák.

Díky příznivému jaru se na Královéhradecku sklízejí jahody o několik týdnů dříve

„Speciálně v oblasti zemědělství inzerují zaměstnavatelé místa zejména na sběr různých plodin, ovoce, zeleniny, což je vždy taková práce, která je namáhavá, není nijak dobře placená, takže zaměstnavatelé mají spíš problém sehnat lidi na tuto práci,“ přiznává.

Přehled brigád v Hradci Králové nabízejí i pracovní portály na internetu. Dva největší z nich inzerují každý zhruba dvacet nabídek, s tím, že většina z nich se ale shoduje.

autoři: sib , Lucie Valášková
Spustit audio