Sehnat letní brigádu podle představ bude možná pro studenty letos složitější než v minulých letech

12. červen 2020 10:28

Studenti, kteří jsou zvyklí v létě pracovat a přivydělat si nějakou tu korunu, to budou mít o letošních prázdninách složitější. Kdo bude opravdu chtít, práci si nejspíš najde, ale lukrativních a zajímavých nabídek bude nejspíš letos méně. Firmy hledají pracovníky především na pozice, které vyklidily zahraniční nekvalifikované síly.

„Na hradecké univerzitě jsme zaznamenali výraznou změnu v charakteru těch nabízených pozic. Převážná většina je například v chmelovém průmyslu, jsou to brigády v lesích nebo přímo v zemědělství," říká mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák.

Čtěte také

Podle ředitele Úřadu práce v Hradci Králové Martina Horáka zatím nezaměstnanost v kraji nijak dramaticky neroste a stále se drží pod celostátním průměrem. Ani to, že na trhu práce nebudou další tisíce nezaměstnaných, ale situaci brigádníkům neusnadní.

Předpokládat se dá nabídka spíš takové práce, která nebude příliš lákavá.
„Typicky to jsou práce v zemědělství, které se týkají sběru plodin. Tam platí obojí, že to není nějak extra placená práce a navíc poměrně fyzicky namáhavá. Takže to samozřejmě naše uchazeče o brigádu odrazuje."

Třešně a višně

Odezva studentů na podobnou poptávku zemědělců nebo farmářů bývá podle Jakuba Nováka slabší.
„Není příliš pozitivní odezva, protože finanční ohodnocení těchto brigád není tak zajímavé pro naše studenty, jako brigády, které dosud chodily a byly častější a běžnější."

Na druhou stranu se i v zemědělství nebo při sklizni ovoce dají peníze vydělat.

Čtěte také

Podle předsedy Ovocnářské unie Martina Ludvíka se ale v téhle oblasti platí mzda úkolová a ne hodinová.
„Dá se to velmi dobře nastavit podle onoho výkonu. Takže velmi záleží na zručnosti a ochotě pracovat u každého konkrétního brigádníka. A dá se říct, že třeba na sklizni třešní není problém si vydělat třeba 150 korun za hodinu i více. Ale představuje to skutečně velmi tvrdě pracovat."

O tom, jestli vzít brigádníky a v jakém počtu víc než v minulých letech přemýšlejí průmyslové firmy. Zatím to vypadá většinou tak, že když už s brigádníky počítají, tak s menším počtem než v minulých letech a sázet chtějí na hlavně ty, kteří se už osvědčili v minulosti.

Pokud někdo touží po letní brigádě, měl by se ale začít ptát co nejdřív.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související