Pracovní právo a prázdninové brigády. Jak řešit dohody o provedení práce nebo pracovní úrazy

11. červenec 2019

Jaký je rozdíl mezi dohodou o provedení práce a dohodou o pracovní činnosti, která je výhodnější a jak je to s daněmi? Začínají sezonní brigády, které se většinou vykonávají na jednu z pracovních dohod. Rozdíly vám vysvětlí v naší radioporadně JUDr. Jaromír Zrutský.

Dohoda o provedení práce je nejvhodnější a nejsnazší formou zaměstnání, pokud jste jen dočasný zaměstnanec, tedy brigádník. Na tuto pro obě strany - pro vás i zaměstnavatele - výhodnou a flexibilní dohodu lze odpracovat u jednoho zaměstnavatele v kalendářním roce až 37,5 běžných pracovních dnů - 8hodinových pracovních směn. Tedy až 7,5 běžných pracovních týdnů. A to by mělo na letní sezonu v případě studentů většinou stačit.

Uzavírejte dohodu písemně, je jednoduchá, stačí pár slov

Dohodu o provedení práce s vámi musí zaměstnavatel uzavřít písemně.

Na jak dlouhou dovolenou máte nárok a co vám zaměstnavatel může nařídit

sluneční brýle

Víte, na jak dlouhou dovolenou máte nárok? Co když u zaměstnavatele pracujete teprve krátce, máte zkrácený úvazek, část roku jste stonali nebo se vracíte z mateřské dovolené? Může vám zaměstnavatel nařizovat, kdy si dovolenou vyberete? Odpovědi na tyto i mnohé další otázky uslyšíte v naší radioporadně.

Rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce. Dohoda o provedení práce je proto pro případ příležitostných zaměstnání, tzv. brigád, velmi atraktivní pracovněprávní vztah pro obě zúčastněné strany.

Mezi týmž zaměstnavatelem a vámi tak může být sjednáno i několik dohod o provedení práce v jednom kalendářním roce, třeba opakovaně, ovšem rozsah práce v nich dohromady nesmí přesáhnout 300 hodin za kalendářní rok.

Na co je třeba dát při uzavření dohody o provedení práce pozor?

Dříve se dohoda o provedení práce směla používat pouze na vykonání jednorázového úkolu. Pokud šlo o práci pravidelnou či dlouhodobou, uvádělo se, že dohoda o provedení práce sjednána být nesmí. To už ale neplatí.

Chmelové brigády dříve a dnes

Nyní si dohodu o provedení práce můžete sjednat i tehdy, pokud pro zaměstnavatele budete opakovaně vykonávat tu samou činnost - třeba provázet návštěvníky po hradě nebo zámku.

Jediným omezením je, že na tento typ dohody nelze pro jednoho zaměstnavatele odpracovat více než 300 hodin za kalendářní rok. Poté je nutno sjednat jiný typ smlouvy - například dohodu o pracovní činnosti.

Při odměně do 10 tisíc neplatíte zdravotní ani sociální pojištění

Největší výhodou dohody o provedení práce je, že pokud si měsíčně vyděláte méně než 10.000 Kč, zaplatíte pouze srážkovou daň a nebude se vám strhávat zdravotní ani sociální pojištění.

Pracovní doba záleží na dohodě

Pokud si v dohodě o provedení práce nic dalšího neujednáte, bude vždy na dohodě obou stran, kdy budete pracovat a kdy budete mít volno (platí jen některá omezení například pro délku pracovní doby).

Třešňové sady Svinčany - brigádnice

Pokud ale přistoupíte na ustanovení, kterým se zavážete chodit do práce například každý všední den, pak toto ujednání samosebou platí.

Předčasné ukončení dohody

Zákon neuvádí, jakým způsobem je možno dohodu předčasně skončit. Obzvlášť pokud se ve smlouvě zaměstnavateli „uvazujete" k výkonu práce v určité době nebo v určitém rozsahu, bylo by dobré si ujednat postup pro případ, že se později vy nebo zaměstnavatel rozhodnete jít dál svou vlastní cestou.

Například si dohodnout, že vaše dohoda o provedení práce může být skončena s 15denní výpovědní dobou, a to i bez udání důvodu.

Sjednejte si odměnu jako součást dohody

JUDr. Jaromír Zrutský a pracovně-právní záležitosti. Jak si poradit s výpovědí?

Pomoc (ilustrační foto)

Radioporadna - JUDr. Jaromír Zrutský a pracovně-právní záležitosti. Jak si poradit s výpovědí? - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11 hodině.

Zapomenout byste neměli ani na ujednání o vaší odměně.

Je ve vašem zájmu, aby výše odměny byla stanovena už v dohodě a nemohlo vás tak později potkat žádné nepříjemné překvapení.

I pro dohody o provedení práce platí pravidla o minimální mzdě: zaměstnavatel vám nesmí vyplatit méně než 55 Kč za hodinu.

Co když brigádník onemocní? Nebo dojde k pracovnímu úrazu či způsobí škodu při výkonu brigády?

Celou radioporadnu s JUDr. Jaromírem Zrutským si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související