Na horách chybí pracovní síly. Někteří podnikatelé shání zaměstnance dokonce až v daleké Asii

19. únor 2018 10:03

Spousta ubytovacích a stravovacích zařízení, ale i některé sportovní agentury, půjčovny a skiareály bojují s nedostatkem zaměstnanců. Pracovních příležitostí nabízejí hory hodně, ale zájem lidí není. Pro podnikatele v hlavní zimní sezóně, kdy jsou hory plné lidí, je to často dost komplikované. Někteří už si dokonce vozí a shání pracovníky v daleké Asii. 

„Ať je to pokojská, kuchař, nebo číšník. Ale řekl bych, že dnes je největší hlad po recepčních a po kuchařích," vyjmenovává Martin Nejezchleb, majitel hotelů ve Špindlerově Mlýně, pracovní pozice, ve kterých je nedostatek lidí.

„U nás na horách je to problematičtější tím, že personál, který sem přijde, tak nemá ubytování. A my jako zaměstnavatelé, musíme ještě ke všemu zajišťovat bydlení," doplňuje Martin Nejezchleb.

Nedostatek pracovních sil řeší majitelé hotelů a penzionů neustále. Někdy dokonce i třeba ze dne na den.

„Brigádníky i na krátkodobý čas. My dnes říkáme, že i když někdo přijde třeba jen na 14 dní, tak jsme rádi. Jsou to prostě dvě ruce," říká Martin Nejezchleb.

K přípravě tradičních receptů potřebuje šéfkuchařka Marija nejen původní recept a správné suroviny, ale také kuchařskou zručnost

Pracovníci ale nechybí jen v hotelech, penzionech a restauracích. Málo jich mají i sportovní agentury a skiareály.

„Ať už na pozici prodejců v kancelářích lyžařské školy, nebo servismanů či pracovníků v půjšovnách. S tím prostě válčíme," říká Aleš Kočí, majitel sportovní agentury a půjčovny.

Čtěte takéV krkonošských hotelech se objevují exotičtí zaměstnanci až z Filipín. Co je do českých hor láká?

V době zimních a jarních prázdnin pomáhají hlavně studenti.

„Je to větší a větší problém. Nemáme problém na prázdniny, protože nám pomáhají studenti. Ale máme problém na víkendy. Ale na ty celosezónní pracovníky, s tím prostě válčíme každým rokem víc a víc," doplňuje Aleš Kočí.

Velkou překážkou jsou také jazykové schopnosti případných zájemců.

„Dnes ti mladí, všichni mají angličtinu. Ale němčina je taková už okrajová. A my vzhledem k vysokému počtu německých turistů, potřebujeme, aby naši pracovníci mluvili německy," dodává Martin Nejezchleb.

Někteří hoteliéři si už dokonce začali jezdit pro pracovní síly na Filipíny.

Filipínec (ilustrační foto)
Spustit audio

Související