Kuchařem se je možné vyučit i bez chození do školy

22. září 2010

Jde získat výuční list, aniž byste před tím chodili do školy? Pokud něco umíte, tak ano. Střední škola v Opočně, jejímž zřizovatelem je Královéhradecký kraj, začala jako první v regionu nabízet možnost takzvaných dílčích kvalifikací v oboru kuchař - číšník, které tuto možnost nabízejí. Každý, kdo ovládá některou z předepsaných dovedností tohoto oboru, může požádat o přezkoušení. Pokud získá tři z dílčích kvalifikací, má možnost složit finální zkoušku potřebnou k udělení výučního listu. "Systém dílčích kvalifikací může pomoci lidem, kteří z nějakého důvodu nedokončili školu a chtěli by si doplnit vzdělání, ale i těm, kteří mají řadu znalostí a dovedností z různých oborů, jenže o nich nemají žádný doklad. Snadněji se pak uplatní na trhu práce," řekl radní Královéhradeckého kraje Zdeněk Kraus, který je odpovědný za oblast školství, kultury a sportu.

Uznávat tímto způsobem dovednosti a vědomosti bez ohledu na to, jakým způsobem je člověk získal - zdali ve škole, dalším studiem či praxí - umožňuje od loňského srpna nový zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání.
Například ve Střední škole v Opočně tak mohou uchazeči díky této normě získat následující dílčí kvalifikace: příprava teplých pokrmů, příprava pokrmů studené kuchyně, příprava minutek, výpomoc při přípravě pokrmů, složitá obsluha hostů, kuchař expedient a výroba knedlíků. Uvedené kvalifikace jsou součástí úplné kvalifikace oboru kuchař-číšník, popřípadě oboru stravovací a ubytovací služby. "Po složení tří dílčích kvalifikací může uchazeč požádat o přezkoušení, po němž získá závěrečný výuční list," řekl zástupce ředitele Střední školy Opočno Petr Hrnčíř. Opočenská škola nabízí přezkušování k získání dílčích kvalifikací od začátku letošního roku a již se jí ozvali tři zájemci.
A co je třeba pro získání dílčí kvalifikace udělat? Stačí najít zařízení, které má pro uznání dané kvalifikace akreditaci, a přihlásit se ke zkoušce. Ta je zpoplatněná tak, aby pokryla náklady, které s jejím vykonáním souvisí. Na Střední škole v Opočně se tyto poplatky pohybují od 1500 do 3700 korun podle náročnosti zkoušky.
"Význam dílčích kvalifikací vyplývá z požadavků trhu práce. Zaměstnavatelé často nevyžadují po zaměstnancích dosažený stupeň středního vzdělání, ale pro danou pracovní pozici stačí, pokud zaměstnanec ovládá některé požadované pracovní činnosti," řekla Jana Kocábová z odboru školství Krajského úřadu Královéhradeckého kraje.
Úplný seznam dílčích kvalifikací je postupně uveřejňován na webové adrese www.narodni-kvalifikace.cz. U každé dílčí kvalifikace jsou na této adrese uvedena kritéria hodnocení, způsob ověření znalostí a dovedností a zároveň seznam autorizovaných osob z celé republiky, u kterých lze získat osvědčení o uznání konkrétní dílčí kvalifikace.

Spustit audio