S vydatným deštěm stoupají hladiny řek. Jaké je aktuální povodňová situace v Královéhradeckém kraji?

4. leden 2024 08:46

V části Česka opět platí kvůli vydatnému dešti výstraha meteorologů. Stoupají hladiny řek, druhý povodňový stupeň zaznamenaly v průběhu noci v Královéhradeckém kraji například měřící zařízení na Cidlině v Novém Bydžově, Úpě ve Zlíči u České Skalice nebo na Orlici v Týništi nad Orlicí. Aktuální situaci sleduje reportér  Václav Plecháček.

Čtěte také

V kterých místech Královéhradeckého kraje je momentálně situace nejhorší?
V těchto chvílích je v kraji 5 řek na 2. povodňovém stupni. Je to Labe na měřící stanici Vestřev nedaleko přehrady Les Království u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku, Cidlina v Novém Bydžově na Královéhradecku, Úpa ve Zlíči u České Skalice na Náchodsku, Orlici v Týništi nad Orlicí a Divoká Orlic v Orlickém Záhoří na Rychnovsku.

Na některých z těch zmiňovaných řek nemají hladiny daleko ke 3. povodňovému stupni, což je stupeň ohrožení. Řada dalších řek je potom na 1. povodňovém stupni, který znamená pohotovost.

Výstraha meteorologů pro Královéhradecký kraj stále platí. Někde varují před stoupajícími hladinami řek, jinde i nadále předpovídají deště. Pršet by dnes mělo například na Trutnovsku nebo Rychnovsku. Podle meteorologů se tak řeky mohou někde vylévat z koryt.

Čtěte také

Měli v noci kvůli dešti nebo silnému větru práci i hasiči?
Méně než například v noci na včerejšek. Řeky zatím, zdá se, nezpůsobují žádné velké škody. Hasiči v kraji měli v noci na dnešek práci jen výjimečně. Dvakrát odstraňovali strom spadlý na silnic, jednou čerpali vodu a jednou zasahovali kvůli vodě vytékající z poškozené kanalizace.

Zvýšily se hladiny řek i v jiných částech republiky?
Určitě. Jedinou řekou, na které platí momentálně stupeň ohrožení, tedy 3. povodňový stupeň, je Vltava v Českém Krumlově na jihu Čech. Hladina řeky tam jako už několikrát v minulých dnech vystoupala nad 220 centimetrů. Na 2. povodňovém stupni je na dolním toku Vltava ve Vyšším Brodě a potom Labe na severozápadě Čech. Zvýšenou hladinu tam evidují v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně.

Dvojkovou pohotovost mají také na Ohři, to je další vzedmutá řeka, tentokrát na západě Čech.

Spustit audio

Související