V části Česka opět platí kvůli dešti výstraha meteorologů. Hrozí, že znovu stoupnou hladiny řek

3. leden 2024 08:44

Vydatné dešťové srážky se nevyhnuly ani Královéhradeckému kraji a na vysoký stupeň nebezpečí je potřeba se připravit především na Trutnovsku a v okolí Hořic. Aktuální situaci sleduje reportér Václav Plecháček.

Zvýšily se kvůli dešti hladiny řek? A pokud ano, kde je situace nejhorší?

Čtěte také

Situace byla v noci nejhorší mezi 4. a 6. hodinou ranní na měřící stanici Vestřev na Labi, kdy data ukazovala 3. povodňový stupeň. V tuto chvíli je tam 2. povodňový stupeň, hladina tam klesla asi o 20 centimetrů. Zrovna tohle přitom není kritické místo, voda totiž teče do přehradní nádrže Les Království u Dvora Králové nad Labem.

2. povodňový stupeň od noci platí také na Cidlině v Jičíně a také Bystřici v Rohoznici. Na 1. povodňový stupeň momentálně klesla hladina Divoké Orlice v Orlickém Záhoří. 1. povodňový stupeň platí i jinde, například na Úpě ve Zlíči nedaleko České Skalice, na Metuji v Novém Městě nad Metují, Krčíně nebo také na Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí.

Čtěte také

Jaká je situace na v jiných částech Česka?

Je to podobné. V noci vystoupala na 3. povodňový stupeň, tedy ten, který znamená ohrožení, hladina řeky Otavy v Rejštejně. Teď na na 2. povodňovém stupni. Ten hlásí také na jiných místech, třeba Ohře u vodního díla Skalka.

Zvýšená hladina řek je v České republice zhruba na 50 místech. Většinou jde ale jen o 1. povodňové stupně, které znamenají stupně.

Trvá výstraha meteorologů i na další hodiny?

Čtěte také

Ano, pršet má i v dalších hodinách. Uvidíme, jak se situace bude vyvíjet. Výstraha meteorologů rozhodně platí a to znamená samozřejmě i práci pro hasiče. Už teď evidují v Královéhradeckém kraji zásahy související s deštěm nebo větrem.

Nad ránem například odstraňovali spadlý strom v Krabčicích na Náchodsku, teď ráno v Hradci Králové túji spadlou na automobil. Ve Stárkově odstraňovali strom, jehož pád hrozil. Ve Starých Nechanicích na Hradecku zase odčerpávali ze silnice lagunu vody.

A podobných událostí asi bude přibývat. V tuto chvíli jsou hasiči v Lipovce u Rychnova nad Kněžnou. Také tam řeší záležitost související s vodou.

Spustit audio

Související