Měděný důl Bohumír na Trutnovsku zatopila voda. To se od chvíle, kdy skončila těžba, ještě nestalo

24. únor 2022 08:26

Hlavní prohlídková trasa měděného dolu Bohumír na Trutnovsku je zatopená vodou. Něco takového se podle provozovatelů od chvíle, kdy skončila těžba, nestalo. Voda sice pomalu opadává, i tak je ale stále na hlavní prohlídkové trase zhruba 10 až 15 centimetrů. Kvůli této mimořádné události je pro návštěvníky aktuálně štola uzavřena. 

Zatím jdeme suchou nohou, přicházíme k dolu Bohumír na Trutnovsku, vede nás Květa Jirmanová. A za mříží už je vidět voda. Jdeme se tam podívat? „Všichni jsme vybaveni gumovkami, tak se dovnitř podíváme. Přestože je ve štole aktuálně asi deset centimetrů vody.

Čtěte také

Sešli jsme se tu společně i s ochranáři, protože právě dnes se tady sčítají netopýři. Je to poslední sčítání? Ptám se Petra Kafky z CHKO Broumovsko. „V letošním roce opravdu důl Bohumír vyšel až na konec. Takže pro letošek zde končíme.

Pamatujete tady něco podobného? Byla tady v dole někdy voda? „Jsem tady už asi poosmé a myslím si, že to tady nikdy nebylo. Vždy se dalo projít suchou nohou.

Kape nám voda na hlavu

„Tady stojíme v místě, kde minulý týden tekla úplná sprcha, protože zde je nad námi udělaný hloubkový vrt z povrchu země. A právě touto dírou sem teklo, doslova pršelo.

Čtěte také

Jaká hloubka vody tady je? Nenabereme si do holínek? „Nenabereme, není tady aktuálně víc jak 15 centimetrů vody.

A jak to vypadá pod námi? „Pod námi je 13 pater. A od onoho 13. patra až po 4. patro je to přirozeně zatopené podzemní vodou. Výš voda nestoupá díky dědičné Janově štole, kterou voda odtéká ven z dolu. A ty tři patra, až po 4. patro, je to suché.

Procházíme prohlídkovou trasou, která je už místy i bez vody. Jak to bylo v minulosti? „Pro nás je to mimořádné, protože aktuálně tady není žádný odvodňovací systém. Tenkrát se v dole muselo takzvaně pumpovat, musela se voda odčerpávat z podzemí.

Kam teď jdeme? „Vedu vás do strojovny, která je také celá zatopená vodou a pravděpodobně ji budeme muset nechat hasiči odčerpat.

Čtěte také

Všude voda, tady je doslova jezero. „Jsme v místě strojovny, kde stával velký těžní stroj, takzvaný vrátek. Bohužel teď nemůžeme vidět takové dvě prohlubně, kde byl vrátek umístěn, protože je to celé zatopené vodou. Ty prohlubně jsou asi dva metry hluboké, dodává Květa Jirmanová.

Pokud voda v podzemí opadne, bude důl Bohumír na Trutnovsku otevřen znovu pro veřejnost od příštího týdne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související