S koníčkem až do vesmíru! Sběratel Julius Cacka o raketové poště a lovcích kosmických autogramů

Také jste v mládí cestovali do exotických koutů světa a přitom neopustili obývák? Stačilo listovat v albu známek s obrázky z různých zemí a ten zoubkovaný svět byl najednou hrozně blízko. Stejně jako já a mnozí z vás to měl zhruba od devíti let můj host v pořadu Na cestách Julius Cacka. 

Se sběratelem a také předsedou Svazu českých filatelistů ale nebudu cestovat světem jen prostřednictvím známek, Julius Cacka vlastní také unikátní soubor autogramů kosmonautů a astronautů, jejich fotografie, za kterými putuje na různé akce, ale zabývá se také ojedinělým koníčkem - raketovou poštou. To vše a mnohem víc uslyšíte opět v pořadu Na cestách s Petrem Voldánem na vlnách Českého rozhlasu.

Dva slony za tygra a lokomotivu

I tak probíhaly klukovské "obchody" se známkami a ne jinak tomu bylo i v době, kdy známky jako otisky prostředí různých zemí světa začal sbírat Julius Cacka. Ale povídáme si a cestujeme také za "modrým mauriciem" a dalšími unikáty.

Svět známek je svět barevný, dálkami vonící, i když dnes už mnohé známky nemají ani zoubky, ani je nemusíte olizovat…

Pošta doručená raketou

Čtěte také

Občas míváme potíž, abychom dostali poštu z vedlejšího města do naší schránky. Ale ve třicátých letech minulého století začaly v některých zemích pokusy dopravit poštu s využitím raket. Za touto zvláštností se s Juliem Cackou vydáme na rozhlasových vlnách například do Rakouska, Německa, Holandska, ale také do Ameriky nebo do Indie.

Příklad takové - dnes sběratelsky velice ceněné "raketové pošty" najdete v naší fotogalerii u článku. A my vám v pořadu "Na cestách" řekneme o kuriozitě víc, včetně připomínky startů s raketovou poštou ve Vysoké Mýtě.

Za podpisy astronautů, kosmonautů i tchajkonautů

Čtěte také

Julius Cacka, který je hostem dalšího pokračování pořadu "Na cestách", se vydává do různých zemí nejen za raketovou poštou. Sbírá také autogramy lidí, kteří cestují do vesmíru.

A řeknu vám, že je docela povznášející pocit držet v ruce sběratelský list, na kterém jsou nejen portréty, ale i autentické podpisy prvního člověka ve vesmíru Jurije Gagarina, členů americké mise k Měsíci nebo čínských tchajkonautů. Kam se vydat za takovými originalitami a vesmírnými celebritami - i to se dozvíte v našem pořadu.

Podpisový byznys

Je pochopitelné, že unikáty, které popisuji a o kterých si s Juliem Cackou na rozhlasových vlnách popovídáme, jsou předmětem nejen výměn, ale také obchodních transakcí.

Podpisy i obálky s ojedinělými razítky jsou i dobrou investicí a tak se v tomto "světě" točí i nemalé peníze. Také na tuto "notu" v rozhovoru plném exotického cestování zabrnkáme.

Skafandr i talismany

Host pořadu Na cestách, který má přes manželku vazby i na východočeskou Syrovátku, patří mezi velké fanoušky kosmonautiky. A tak kromě vášně sběratelské - vlastní například nášivky skafandrů různých kosmických posádek a další předměty - si vyzkoušel i oblékání skutečného kosmického skafandru.

Čtěte také

A to hned v obou verzích - tedy ten pro cestování kosmickou lodí i speciální pro výstup do volného vesmírného prostoru.

Už asi tušíte, že nás společně s Juliem Cackou čeká v pokračovaní pořadu Na cestách v pondělí 6. února cestování velice zajímavé a nevšední. Pokud se chcete na hodinku vydat do světa raketové pošty a vesmírných dálek, stačí si nás naladit na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a ČRo Pardubice jako vždy po 18:00 nebo si pořad najít v audio archivu.

Těším se na Vás!
Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související