Rychnovské muzeum se zbavuje nežádoucích obyvatel depozitářů. Své rozsáhlé sbírky zaplynovalo

31. říjen 2021 08:38

Prostory rychnovského muzea zaplnil kouř z dýmovnic. Odborníci tam s jeho pomocí čistí depozitáře se sbírkovými předměty. Plynování se v budově muzea týká téměř dvaceti místností, ve kterých se nachází desetitisíce exponátů.  

„Já si je nachystám, abych je nenosil všechny," Miroslav Černíček právě zapaluje dýmovnici v takové plechovce. Čekala jsem, že bude mít na sobě plynovou masku.

Čtěte také

„Plynovou masku tady mám. Vezmu si ji do této místnosti, kde budu zapalovat pět dýmovnic najednou. Tam bych to nevydržel."

Z každé plechovky vede knot.
„To se zapaluje. Ony dýmovnice obsahují insekticid, který unáší dým. A rozprostře se po celé místnosti. Teď si musím sundat brýle, protože by se mi nevešly do masky. Nasadím si ji a už nic neuslyšíte."

S Tomášem Zelenkou, ředitelem rychnovského muzea, počkáme venku. Proč je důležité provádět plynování?
„Je to pro nás preventivní ochrana sbírek hlavně před hmyzem, který by je mohl nějakým způsobem poškodit."

Prostory rychnovského muzea zaplnil kouř z dýmovnic

Jde jen o prevenci nebo máte nějaké indicie, že se někde něco už vyskytlo?
„Je to spíš prevence, protože naše sbírky musíme průběžně kontrolovat. Konzervátor kontroluje, jestli se někde nevyskytují například stopy dřevokazného hmyzu nebo jejich požerků. V případě, že bychom něco takového odhalili, mimo pravidelné plynování, tak bychom to museli okamžitě řešit."

Čtěte také

Popošli jsme kousek dál a tady Tereza Zemánková, správkyně sbírek, oblepuje poslední dveře. Asi to dá práci připravit na takovou akci celou budovu muzea?
„Je zapotřebí všechny dveře kompletně zalepit zakrývací fólií, protože to plynování je potom velice účinné, nedochází k rychlému úniku plynu ven."

Je to nakonec poměrně rychlá akce. Jedny dveře za druhými.
„Přesně tak, musíme to mít dopředu naplánované, abychom šli postupně a vůbec se nevraceli do zakouřeného prostoru. Protože tam by samozřejmě hrozilo zdravotní riziko."

Jak dlouho musí dým působit, aby to bylo účinné?
„Stačí několik hodin, ale čím dále plyn působí, tím je to lepší."

Plynování depozitářů rychnovského muzea se provádí z preventivních důvodů přibližně jednou ročně.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související