Synagoga v Rychnově nad Kněžnou ožívá. Muzeum Orlických hor připravilo hry a program pro děti

26. září 2021 08:54

Muzeum Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou chce oživit místní synagogu. Do historické stavby totiž chodí podle muzea málo návštěvníků, proto jeho pracovníci vymysleli speciální vzdělávací hry a pravidelný program pro děti. Ty by se měly v památce dozvídat především zajímavosti o životě Židů, seznámí se ale i s osudy konkrétních lidí. 

Staré dveře rychnovské synagogy jsou otevřené. Ale ne dost na to, aby tady bylo hodně lidí. To se ale teď má změnit. Je škoda takový krásný, historický prostor nezaplnit.

Čtěte také

Martina Marxová měla nápad, který se teď začíná realizovat.
„Vytvořili jsme edukační program pro zatraktivnění těchto prostor a pro nalákání dětí a škol do synagogy."

Co se tady bude dělat?
„Máme připraveno několik částí programu. Budeme si povídat o svátcích a legendách židovského národa a hlavně budeme hrát hru o ztracené tóře, kterou bude děti provázet rabín, chlapec Jonáš a mystické zvíře."

Muzeum Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou chce oživit místní synagogu

Jak to bylo s návštěvností synagogy v minulém období? To ví dobře Irena Krejčík, která synagogou dlouho provázela návštěvníky jako průvodce.
„Návštěvníci se vyskytovali v menším počtu. Je to opravdu škoda, takže doufáme, že připravený program sem přitáhne alespoň školní mládež. Protože se setkávám s tím, že místní lidé pomalu ani neví, že tady synagogu mají. A málokdy ji navštíví."

Čtěte také

Dětem se bude při následujících setkáních připomínat i temná stránka židovské historie.
„Máme zde připraveny čtyři kufry. Jsou v nich obálky, které jsou popsány letopočty. Je tedy i velká obálka obsahující předměty, které ukazují život dítěte. Jsou tu dokonce i kresby spojené s osudem konkrétního dítěte. Tyto kresby vznikly v Terezíně," dodává Martina Marxová.

Školní programy v rychnovské synagoze jsou vázány na počasí. A budou se letos konat pravděpodobně do konce října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související