Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou získalo vzácný exponát. Domeček pro panenky má přes sto let

28. srpen 2020 09:33

Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou se může pochlubit novým vzácným exponátem. Jde o domek pro panenky, který se majitelům podařilo získat v původním stavu. Jeho zrestaurování stálo sto tisíc korun a od letošní sezony už zdobí místní expozici. 

Majitelka muzea Miroslava Pecháčková nás vede okolo hloučku hrajících si dětí do druhé části muzea, kde je umístěna letošní novinka.
„Máme tady vitrínku s novým exponátem našeho muzea, byť mu se už 100 let a více, pochází z přelomu 19. a 20. století. Je to krásný a velký domeček pro panenky."

Čtěte také

A hned ještě doplňuje.
„Několik let jsme usilovali o výkup z jedné rodiny. Měli jsme o něj eminentní zájem zejména z toho důvodu, že ho nikdy nikdo neopravoval. Ten domeček byl nalezen ve velmi špatném stavu. Ale žádný domácí kutil se na něm nevyřádil v průběhu let. Takže jsme o něj měli velký zájem. Viděli jsme obrovský potenciál této hračky."

Domeček je vysoký zhruba 70 centimetrů, je to poměrně veliká hračka. Vystaven je uprostřed místnosti a dá se obcházet ze všech stran. Do jaké doby vlastně nahlížíme, když se díváme dovnitř?
„Je to doba kolem roku 1900. Jedná se o krásný secesní domeček. A velmi nám připomíná stavby v Rychnově nad Kněžnou v Židovské ulici. On totiž z oné původní místní židovské čtvrti pochází."

Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou se může pochlubit vzácným domkem pro panenky

Paní Zdeňka z Liberce si se svou rodinou prohlíží expozici muzea a vzpomíná na dětství.
„Ano, vzpomínám. Jak říkala paní průvodkyně, všechno se nám vrací. A například školní lavice, kterou tady mají v podkroví, tak v takové jsem já strávila první třídu na základní škole v Lysé nad Labem. Protože jsme byli silný ročník a už pro nás nebylo na škole místo, tak jsme se učili na faře."

A dodává:
„Měli jsme nádherné dětství. Já bych všem dětem, protože s nimi pracuji, přála, aby se tohle šťastné školství vrátilo a aby se v něm dnešní děti cítily krásně."

Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou
najdete přímo na rychnovském náměstí v budově bývalé radnice a už samotné historické prostory dotvářejí atmosféru starých časů. Ve třech místnostech se nachází hračky z let 1880 - 1980. Snahou muzea je přiblížit život českých dětí v tomto období, proto jsou zde zastoupeny hračky převážně české a československé výroby.

Muzeum hraček v Rychnově nad Kněžnou je pro návštěvníky otevřeno po celý týden, kromě pondělí. Ovšem po telefonické domluvě je možné jej navštívit i v tento den.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související