Růžičková kapusta má vysoký obsah bílkovin i vitamínů. Zkuste si ji udělat netradičně s těstovinami

25. březen 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:49 Rozhovor s herečkou Simonou Stašovou  
  • 05:56 Hradecký Polstrin vítězem ceny Czech Grand Design 
  • 10:26 Rozhovor se zpěvákem Petrem Jandou
  • 15:05 Kosmetický rádce a hydratace pleti
  • 17:40 Výprava do Itálie za léčivou sílou horských vodopádů
  • 21:29 Proč zařadit do jídelníčku růžičkovou kapustu + jeden zajímavý recept
  • 25:40 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Čtěte také

Růžičková kapusta se sklízí do předjaří. Nejedná se tedy o zeleninu, kterou bychom po novém roce vysadili a březnu sklidili. Růžičková kapusta je zelenina přezimující. Mráz jí nevadí, naopak studená teplota zlepšuje její chuť. Přezimující zeleniny odolávají i silným mrazům a nízká teplota na jejich kvalitu nemá vliv. Kromě kadeřávku a zimního póru můžete v zimě sklízet také růžičkovou kapustu.

Růžičková kapusta byla vyšlechtěna v Belgii (v angličtině se jí říká Brussels sprout) a pěstuje se pro malé kulovité hlávky (růžičky), které vyrůstají v paždí listů. Oblíbené jsou zejména F1 odrůdy se středně vysokým nebo vysokým košťálem a hustým nasazením růžiček.

Ingredience
  • olivový olej + na vymazání formy
  • těstoviny 300 g - krátké - penne, kolínka atd.
  • růžičková kapusta 700 g
  • zakysaná smetana 200 g
  • mléko 50 ml
  • sýr s modrou plísní 150 g např: Niva
  • česnek 1 stroužek - prolisovaný́
  • ciabatta 1 ks - světlá italská bageta
  • pomerančová kůra
  • parmazán strouhaný
  • piniové oříšky

Ve srovnání s jinou zeleninou má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin. Bohatá je i na vitaminy. Někteří lidé pociťují po konzumaci syrové růžičkové kapusty zažívací potíže, proto je lepší podávat ji uvařenou v páře, dušenou, kvašenou nebo vařenou.

Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminu C, vitaminů skupiny B, vitaminu K a kyseliny listové, a v neposlední řadě dodává lidskému organismu beta-karoten, prekurzor vitaminu A. Obsahuje také minerály (zejména draslík, hořčík, železo a fosfor). Ve srovnání s jinými druhy zeleniny má růžičková kapusta vysoký obsah bílkovin.

Konzumace syrové růžičkové kapusty je podobná jako konzumace jiné syrové brukvovité zeleniny, jako je například zelí nebo brokolice, a může mít podobné vedlejší účinky. Kromě toho, že má syrová růžičková kapusta hořkou chuť, může u některých lidí zvyšovat plynatost. Syrová růžičková kapusta totiž obsahuje nestravitelnou vlákninu zvanou rafinóza.

Postup při přípravě těstovin s růžičkovou kapustou:
Nádobu o objemu 1,5-2 litry vymažte olejem. Troubu rozehřejte na 200 °C. Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu - měly by být al dente. Na posledních cca 7 minut varu k nim přihoďte růžičkovou kapustu.
Mezitím vmíchejte do zakysané smetany mléko a do směsi rozdrobte sýr s modrou plísní Přidejte utřený česnek a společně prošlehejte.
Uvařené těstoviny slijte, růžičkovou kapustu vyberte a propláchněte studenou vodou, aby si zachovala barvu. Nechte okapat.
Těstoviny přesypte do zapékací nádoby a dobře promíchejte se směsí ze zakysanky a sýru. A vmíchejte polovinu růžičkové kapusty.
Ciabattu nakrájejte a rozsekejte v mixéru nahrubo. Smíchejte s pomerančovou kůrou, parmazánem a 2 lžícemi oleje. Na těstoviny nasypte strouhanku s parmazánem a pomerančovou kůrou a nechte zapékat asi 15 minut v troubě, nebo dokud těstoviny nezezlátnou.
Mezitím na velké pánvi rozpalte 2 lžíce olivového oleje a opečte na něm zbylou růžičkovou kapustu dozlatova. Na další menší pánvičce opražte nasucho pinie.
Těstoviny vyjměte z trouby, rozdělte na porce, každou ozdobte hlávkami opečených kapustiček a posypte piniemi.

Růžičkovou kapustu je proto lepší nejprve uvařit v páře, podusit, zkvasit nebo uvařit ve vodě. V mírně osolené vodě postačí 10 až 15 minut varu. Mnoho cenných látek se však při vysokých teplotách rozkládá, proto by růžičková kapusta neměla být převařená.

Čtěte také

Lze ji dobře kombinovat s masem, rybami nebo drůbeží; můžete ji například dusit zároveň s masem nebo jednoduše podávat jako přílohu.

Růžičková kapusta se také výborně hodí do polévky nebo do salátu (např. spolu s bramborami a dýňovým olejem).

Při zpracování odstraňte vnější listy a odřízněte přečnívající silný košťál. Zbývající jemnější část košťálu je nejlepší nakrájet příčně, aby v něm po tepelné úpravě nezůstala dlouhá vlákna. Jednotlivé růžičky krátce opláchněte pod tekoucí vodou.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související