Restaurace se bojí poklesu počtu hostů a tržeb. Důvodem jsou nová opatření platná od 1. listopadu
Majitelé a provozovatelé restaurací budou muset od 1. listopadu kontrolovat hosty. Tak rozhodla vláda. S opatřením přichází z důvodu stále se zvyšujícího počtu lidí pozitivních na covid-19. Jenže dost podnikatelů na kontroly nemá lidi, jejich zaměstnanci to prý dělat nebudou a navíc s tímto rozhodnutím hodně restauratérů nesouhlasí.
„Já jsem tady jako servírka a nikoliv jako doktor," říká servírka Veronika.
To, že by měla kontrolovat hosty, razantně odmítá.
„Podle mne by měl mít každý svůj zdravotní stav pouze sám pro sebe a není povinen ho někomu sdělovat. A potom je to také jeho soukromí, proč bych to já měla vědět."
Čtěte také
„Nedokáži si představit, že budu kontrolovat lidi, jestli mají nebo nemají testy. Myslím si, že to není v mém oprávnění zjišťovat. Je to na každém člověku," myslí si vedoucí jedné vrchlabské restaurace Ingrid Šafářová.
Podle ní, když se vše konečně vrátilo téměř do normálu, lidé chodí na jídlo a pořádají se akce, teď přichází další rána.
„Po tom roce a půl toho už máme všichni plné zuby a tohle je prostě neskutečné."
Zaměstnanci v gastronomii chybí, sehnat lidi, kteří by kontroly dělali, je podle obchodní manažerky Špindlerovy Boudy Radky Šafaříkové, komplikované.
„My i teď máme podstav personálu a opravdu nejsou kapacity na to, aby tam někdo stál a kontroloval lidi, jestli jsou očkovaní nebo nejsou."
Čtěte také
Jak by měly kontroly hostů vypadat si personál restaurací většinou neumí představit.
„Musím hosta nechat prokázat, jestli má nějaký platný negativní test nebo je očkovaný. Pokud ano, tak se prosím posaďte. Pokud ne, tak bohužel, opusťte naši restauraci. To je podle mne šílené."
Návštěvnost podle podnikatelů klesne, tržby půjdou dolů.
„Spoustu lidí to odradí do restaurace vůbec jít. Budou si připadat, že jsou hlídaní a do hospody nepůjdou. Tržba klesne, lidé se zase nebudou vídat, nebudou tak veselí jako teď," říká servírka Veronika.
Navíc má obavy, že firmy a podniky budou kvůli novým opatřením rušit vánoční a firemní akce, která jsou právě na podzim pro restaurační zařízení důležité.
Související
-
Kuchaři, číšníci, servírky, pomocné síly do kuchyně. Ti všichni teď chybí krkonošským hoteliérům
Přijmeme kuchaře, hledáme číšníky. Takovéto nápisy zdobí tabule před některými hotely a restauracemi v Krkonoších. Poptávky po pracovní síle do kuchyní a restaurací rostou.
-
Kuchař pracovníkem pneuservisu, majitel restaurace pekařem. Změny profesí kvůli dopadům covidu
Někteří podnikatelé dočasně nebo úplně uzavírají provozovny. Důvodem jsou dopady pandemie koronaviru. Jde hlavně o majitele restaurací. Ve Vrchlabí a okolí jich je několik.
-
Zavřeno, provoz omezen. Tyto nápisy teď čtou turisté na některých dveřích krkonošských hotelů
Některé hotely v Krkonoších se dočasně uzavřely nebo omezily provoz. Důvodem je malý zájem turistů. Navíc uzavření bazénů a wellnes odradilo hodně klientů.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Trumpův mírový plán pro Ukrajinu je nejasný. ‚Připravujeme se na nejhorší scénář,‘ zní z Kyjeva
-
Nebyly ženské uniformy. Na vojně jsem v sobě ale našla sílu, vypráví studentka o službě v Estonsku
-
Děti se ztracenou minulostí. Příběh Milušky Ottové, Petra Webera, Marie Andělové
-
Šéf zelených europoslanců: Von der Leyenová nám bude naslouchat. Věřím, že automobilkám neustoupí