Restaurace se bojí poklesu počtu hostů a tržeb. Důvodem jsou nová opatření platná od 1. listopadu

25. říjen 2021 08:19

Majitelé a provozovatelé restaurací budou muset od 1. listopadu kontrolovat hosty. Tak rozhodla vláda. S opatřením přichází z důvodu stále se zvyšujícího počtu lidí pozitivních na covid-19. Jenže dost podnikatelů na kontroly nemá lidi, jejich zaměstnanci to prý dělat nebudou a navíc s tímto rozhodnutím hodně restauratérů nesouhlasí. 

„Já jsem tady jako servírka a nikoliv jako doktor," říká servírka Veronika.

To, že by měla kontrolovat hosty, razantně odmítá.
„Podle mne by měl mít každý svůj zdravotní stav pouze sám pro sebe a není povinen ho někomu sdělovat. A potom je to také jeho soukromí, proč bych to já měla vědět."

Čtěte také

„Nedokáži si představit, že budu kontrolovat lidi, jestli mají nebo nemají testy. Myslím si, že to není v mém oprávnění zjišťovat. Je to na každém člověku," myslí si vedoucí jedné vrchlabské restaurace Ingrid Šafářová.

Podle ní, když se vše konečně vrátilo téměř do normálu, lidé chodí na jídlo a pořádají se akce, teď přichází další rána.
„Po tom roce a půl toho už máme všichni plné zuby a tohle je prostě neskutečné."

Zaměstnanci v gastronomii chybí, sehnat lidi, kteří by kontroly dělali, je podle obchodní manažerky Špindlerovy Boudy Radky Šafaříkové, komplikované.
„My i teď máme podstav personálu a opravdu nejsou kapacity na to, aby tam někdo stál a kontroloval lidi, jestli jsou očkovaní nebo nejsou."

Čtěte také

Jak by měly kontroly hostů vypadat si personál restaurací většinou neumí představit.
„Musím hosta nechat prokázat, jestli má nějaký platný negativní test nebo je očkovaný. Pokud ano, tak se prosím posaďte. Pokud ne, tak bohužel, opusťte naši restauraci. To je podle mne šílené."

Návštěvnost podle podnikatelů klesne, tržby půjdou dolů.

„Spoustu lidí to odradí do restaurace vůbec jít. Budou si připadat, že jsou hlídaní a do hospody nepůjdou. Tržba klesne, lidé se zase nebudou vídat, nebudou tak veselí jako teď," říká servírka Veronika.

Navíc má obavy, že firmy a podniky budou kvůli novým opatřením rušit vánoční a firemní akce, která jsou právě na podzim pro restaurační zařízení důležité.

Spustit audio

Související