Zavřeno, provoz omezen. Tyto nápisy teď čtou turisté na některých dveřích krkonošských hotelů

14. říjen 2020 09:05

Některé hotely v Krkonoších se dočasně uzavřely nebo omezily provoz. Důvodem je malý zájem turistů. Navíc uzavření bazénů a wellnes odradilo hodně klientů. Ti pobyty ruší nebo přesouvají na jiné termíny. Velká poptávka zatím není ani po zimních pobytech. Přitom zima znamená pro krkonošské podnikatele největší příjmy.

„Špindlerova Bouda, recepce, dobrý den," recepční Roman teď vyřizuje jeden telefonát za druhým.
„Volají klienti. Je zapotřebí přesouvat rezervace, vysvětlovat jim vše, protože se v těch všech změnách moc neorientují."

Čtěte také

Mezitím přichází na recepci Pavlína, která přijela do Krkonoš s celou rodinou a plánují tu strávit celkem osmnáct dnů.

Přijeli si prý užít nejen hory, ale také wellness a bazén. Jenže tyto služby museli nyní hoteliéři prozatím uzavřít.
„Určitě je nám to líto, ale tak se tomu prostě přizpůsobíme. Máme tady dobré zázemí a je nám tu fajn."

„Hodně to spadlo, lidé odříkají pobyty. Ale teď například během asi pěti minut volali naopak tři klienti, jestli mohou přijet a ptali se, jaké jsou podmínky a omezení, jestli vůbec fungujeme," popisuje klesající zájem turistů ředitel Špindlerovy Boudy Petr Schlosser.

V tuto dobu by tu minulé roky byla slyšet především němčina. Letos tomu tak ovšem není.
„My jsme tu vždy na podzim měli převážně německé školy a firemní akce. A ti tady teď samozřejmě nejsou. Firmy se bojí karantény a německé školy a zahraniční turisté obecně také."

Některé hotely v Krkonoších se dočasně uzavřely nebo omezily provoz. Důvodem je malý zájem turistů

Některé krkonošské hotely už zavřely úplně nebo provoz omezily.
„O víkendech máme alespoň 60 procent pokryto, ale v týdnu je to hodně slabé. Tam je to opravdu špatné. Dá se říct, že budeme možná v listopadu zavírat," říká ředitel hotelu v centru Špindlerova Mlýna Ondřej Leplt.

A dodává, že kvůli malému zájmu turistů omezili i jindy velmi pestrý jídelníček.
„Nemělo smysl držet celý náš pěkný jídelní lístek. Takže jsme jej zkrátili řekněme na třetinu. Protože je tam samozřejmě také třetina personálu než normálně."

Čtěte také

Nejen že turisté nejezdí do Krkonoš teď, ale zatím ve velkém neplánují ani zimní pobyty nebo dovolené.

„Touto dobou jsme vždy prakticky doprodávali rezervace pokojů na zimu. Teď máme hodně volných kapacit," tvrdí Petr Schlosser.

Zima je přitom pro horské podnikatele stěžejní sezónou. Tradičně vždy přijíždí spousta turistů ze sousedního Polska nebo Německa.

„V říjnu vždy začaly přibývat rezervace, což letos bohužel není. Je jich tam hrstka a samozřejmě nikdo neví, jestli cizinci dorazí nebo ne. Takže se spíše připravujeme na variantu, že budou jen tuzemští turisté," dodává Ondřej Leplt s tím, že se na zimní sezónu naplno připravují. A dokonce už mají i připravený silvestrovský program.

Spustit audio

Související