Krkonoše opustila většina turistů, spousta hotelů a restaurací je teď mimo provoz

17. březen 2020 10:07

Téměř prázdná parkoviště, uzavřena většina hotelů a restaurací, minimum lidí. Takhle to teď vypadá v turisticky vyhledávaných krkonošských městech. Jsou tam teď hlavně místní, kteří čas tráví procházkami. Jak to v turisticky vyhledávaných horských městech aktuálně vypadá? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová. 

Čtěte také

„Nic se tady neděje, je tady ticho. Já jsem potkala všeho všudy jednoho člověka, který venčil psa. Já ho také zrovna venčím," popisuje situaci ve Špindlerově Mlýně manažerka jednoho z hotelů Jitka Hronešová.

A potvrzuje, že zimní sezóna skončila předčasně.
„Většina smluv je do konce sezóny a to je jsme předpokládali do 4. dubna. Takže máme většinou uzavřeno. Dlouhodobé zaměstnance posíláme na nařízenou dovolenou za 60 procent platu."

V hotelu byly ještě koncem minulého týdne desítky turistů, mezi nimi i spousta cizinců. Ale během několika dní všichni odjeli.

00964494.jpeg

Na dveřích většiny restaurací a ubytovacích zařízení jsou cedule s nápisem zavřeno.

„Jak je zákaz vjezdu cizinců do naší republiky, tak v podstatě není komu tyto služby nabízet," říká majitel infocentra Martin Jandura.

Čtěte také

A dodává, že pro spoustu majitelů stravovacích zařízení to už te´d znamená velké ztráty, protože byly dost předzásobeni.
„Co znám kolegy z restaurací, tak jich mnoho vyhazovalo jídlo, protože měli nakoupeny zásoby až do konce sezóny a teď prostě nevědí co s tím. Respektive se rozhodli to zlikvidovat."

Majitelé a provozovatelé hotelů už také kontaktovali klienty, kteří měli rezervované pobyty.
„Nabízejí buď náhradní termíny do konce roku nebo pobytové vouchery v podobě dárkových poukazů, případně vracení peněz."

Správa KRNAP také upozorňuje na zákaz pohybu poblíž polských hranic

Na horách jsou teď tedy hlavně místní. Jsou uzavřeny hraniční přechody to se týká i takzvané zelené hranice.

„Turisté, kteří by se chtěli dnes pohybovat po takzvané "zelené hranici", tedy Cestě česko-polského přátelství po červeně značené turistické cestě, tak nemohou. Stejná omezení se týkají vrcholu Sněžky," vysvětluje mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný a lidem doporučuje pohyb po méně frekventovaných cestách.

Spustit audio

Související