Kuchaři, číšníci, servírky, pomocné síly do kuchyně. Ti všichni teď chybí krkonošským hoteliérům
Přijmeme kuchaře, hledáme číšníky. Takovéto nápisy zdobí tabule před některými hotely a restauracemi v Krkonoších. Poptávek po pracovní síle do kuchyní a restaurací přibývá. Hodně lidí kvůli pandemii koronaviru a nejistotě totiž z tohoto oboru odešlo. Našli si novou práce a jejich místa jsou teď volná.
Čtěte také
Začátek letní sezóny se blíží a majitelé hotelů a restaurací intenzivně shání zaměstnance nebo brigádníky.
„Víme, že nejpozději od půlky června budeme muset nabírat další personál, abychom to přes léto dokázali vůbec provozně zvládnout," předvídá vedoucí hotelu ve Špindlerově Mlýně Ondřej Leplt.
„Už je nám jasné, že to bude velký problém, protože boj o pracovní sílu je obrovský. Mnoho lidí odešlo do jiných odvětví a do hoteliérství se nechtějí vrátit."
Podobně mluví i provozovatel restaurace a hotelu Petr Hofrichtr.
„Ti, co byli na smlouvy DPP a DPČ, odpadli už na podzim. Protože na ty se vládní program Antivirus nevztahoval. Takže ti už pracují někde jinde, většinou někde v továrnách. A tam už také zůstanou."
Čtěte také
V kuchyni a v restauraci mu prý zůstali jen kmenoví zaměstnanci, které se díky pomoci státu podařilo udržet.
„Ten základ nám zůstal, protože jsme využívali program Antivirus, který nám pomáhal platit mzdy."
Zatímco dřív přijížděli na hory za sezónní prací a s vidinou slušného výdělku, teď tomu tak není.
„Je to problém. Jak jsme se na jaře nechci říct přímo radovali, ale říkali jsme si, že bude jednodušší sehnat lidi, protože spousta hotelů a restaurací propouštěla, tím, že to trvalo rok, tak vlastně všichni zmizeli do fabrik."
Čtěte také
„Říkali si asi, že v tomto oboru prostě není jistota. Pokud půjdou někam do strojírenství nebo státního sektoru, tak najdou větší jistotu než v hoteliérství, kde je to první na řadě, když je špatná covidová situace. Navíc jsou tu samozřejmě také sezónní výkyvy," tvrdí Ondřej Leplt, který prý už rozhodil sítě kde se dalo.
„Začali jsme pracovními úřady. A když se nedaří nikoho sehnat, tak platíte samozřejmě nějaké internetové servery, které mají možná větší dosah. Potom už prostě používáte, co se dá. Ale víme, že pracovníky shání celý Špindlerův Mlýn, takže to nebude jednoduché."
Hoteliéři předpokládají, že budou muset zvýšit mzdy, aby lidé do hor přijeli. Někteří automaticky také nabízejí stravu, ubytování a další výhody.
Související
-
Krkonošské hotely hlásí na léto dostatek volných míst. Zájem je o apartmánové byty a také chaty
Provozovatelé a majitelé hotelů v Krkonoších mají stále dostatek volných pokojů na letní prázdniny. I když v posledních dnech rezervací přibývá. Velký zájem je o chalupy.
-
Místo práce v továrně, vaří raději dva bratři v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny tradiční česká jídla
Na jedné straně vysoké platy a žádné sociální problémy, na straně druhé silný provoz a nedostatek pracovní síly. Tak se dá shrnout život v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny.
-
Kuchař pracovníkem pneuservisu, majitel restaurace pekařem. Změny profesí kvůli dopadům covidu
Někteří podnikatelé dočasně nebo úplně uzavírají provozovny. Důvodem jsou dopady pandemie koronaviru. Jde hlavně o majitele restaurací. Ve Vrchlabí a okolí jich je několik.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Trumpův mírový plán pro Ukrajinu je nejasný. ‚Připravujeme se na nejhorší scénář,‘ zní z Kyjeva
-
Nebyly ženské uniformy. Na vojně jsem v sobě ale našla sílu, vypráví studentka o službě v Estonsku
-
Děti se ztracenou minulostí. Příběh Milušky Ottové, Petra Webera, Marie Andělové
-
Šéf zelených europoslanců: Von der Leyenová nám bude naslouchat. Věřím, že automobilkám neustoupí