Kuchař pracovníkem pneuservisu, majitel restaurace pekařem. Změny profesí kvůli dopadům covidu
Někteří podnikatelé dočasně nebo úplně uzavírají své provozovny. Důvodem jsou dopady pandemie koronaviru. Jde hlavně o majitele restaurací. Ve Vrchlabí a okolí už jich je několik. Propustili zaměstnance a sami se vrhli na jinou práci. Jak situaci zvládají a vrátí se ke své původní profesi? To zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.
„Předtím jsem byl špinavý od omáček, teď jsem ušpiněný od sazí. Ale jinak je to tedy obrovská změna. Člověk si ovšem musí najít to, co ho baví," říká Tibor Tschochej, který kuchařské náčiní a zástěru vyměnil za montérky, rukavice a servisní nářadí.
Čtěte také
Podle něj to byla nutnost.
„Na jaře to byla ještě legrace, na podzim už to legrace není. Úspory dochází, takže musí člověk pracovat. Hypotéku za mne nikdo nezaplatí."
Restauraci a penzion, které ho živily, musel na čas uzavřít, protože peníze chyběly.
„V létě jsem dělal i na stavbě, člověk musí pořád něco hledat, aby nějak fungoval."
Náročné prý bylo rozloučit se se zaměstnanci.
„Někteří dělají tesaře, jiný ve fabrikách, další nedělají nic a jsou doma."
Dobrý kuchař se podle Petra Krause rychle osvědčil i jako servisman.
„Je šikovný, za dva dny už jel jako fretka."
Jen o pár kilometrů dál pozastavil provoz restaurace i Zdeněk Šeda. Teď má na sobě zástěru, na hlavě čepici a ruce od mouky.
„Právě koulíme kvasový chleba pečený v kamenné peci."
Čtěte také
Naplno se začal věnovat pečení, vstává časně ráno, zadělává těsto, aby už po rozednění mohl sázet bochánky do pece.
„Je to náročné finančně i psychicky, nicméně jsme si řekli, že máme nějaký dobrý základ. To jsou kvalitní produkty z regionálních surovin. To, co děláme, je tradiční pekařina, která se dělala před sedmdesáti lety. Samozřejmě jedeme na finanční hraně a může to dopadnout všelijak."
Provozovat restauraci a snažit se udržet lidi, bylo letos podle něj kvůli současné situaci hodně náročné.
„29. září jsem pustil všechny zaměstnance, protože jsem předpokládal, že tato situace nastane. A domluvili jsme se spolu, že jakmile rozjedu nový projekt, tak že ti šikovní a věrní se vrátí," dodává Zdeněk Šeda, který věří, že jeho pekařské výrobky se mu podaří dostat do širšího okolí.
Související
-
Víte o tom, že domácnosti, které jsou v karanténě nebo pozitivní na covid-19, nesmí třídit odpad?
Domácnosti v karanténě nesmí podle ministerstva životního prostředí třídit dočasně odpad. Koronavirus ulpívá na povrchu předmětů a odpadky mohou ohrožovat popeláře.
-
Nemocnice mají zájem o krevní plazmu lidí, kteří prodělali koronavirus. Mohou někomu darovat život
Ministerstvo zdravotnictví žádá dárce o krevní plazmu. V našem kraji ji odebírá Transfúzní oddělení hradecké fakultní nemocnice. Jde o lidi, kteří se vyléčili z covidu.
-
V kraji se už ve více než 30 domovech pro seniory objevil koronavirus u klientů nebo zaměstnanců
Už dvaatřicet pobytových zařízení sociálních služeb v Královéhradeckém kraji má aktuálně potvrzenou nákazu koronavirem buď u klientů nebo u zaměstnanců.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Děti, které chtějí být sériovými vrahy. Výchovné ústavy nemají jak pracovat s extrémními případy
-
Ubrat Mlsnovi, přidat neziskovkám. Piráti chtějí vyčlenit v rozpočtu na boj s korupcí extra 8 milionů
-
Trestat bezdomovce? Ten nápad je odtržený od reality, kritizuje Hrabu výzkumnice
-
To nejtěžší je začít a udělat první krok. Problémy lze vždycky řešit, říká předseda litvínovského ekospolku