Kuchař pracovníkem pneuservisu, majitel restaurace pekařem. Změny profesí kvůli dopadům covidu

2. listopad 2020 08:50
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kuchař pracovníkem pneuservisu aneb změny profesí kvůli dopadům covidu

Někteří podnikatelé dočasně nebo úplně uzavírají své provozovny. Důvodem jsou dopady pandemie koronaviru. Jde hlavně o majitele restaurací. Ve Vrchlabí a okolí už jich je několik. Propustili zaměstnance a sami se vrhli na jinou práci. Jak situaci zvládají a vrátí se ke své původní profesi? To zjišťovala redaktorka Kateřina Kohoutová.

„Předtím jsem byl špinavý od omáček, teď jsem ušpiněný od sazí. Ale jinak je to tedy obrovská změna. Člověk si ovšem musí najít to, co ho baví," říká Tibor Tschochej, který kuchařské náčiní a zástěru vyměnil za montérky, rukavice a servisní nářadí.

Čtěte také

Podle něj to byla nutnost.
„Na jaře to byla ještě legrace, na podzim už to legrace není. Úspory dochází, takže musí člověk pracovat. Hypotéku za mne nikdo nezaplatí."

Restauraci a penzion, které ho živily, musel na čas uzavřít, protože peníze chyběly.
„V létě jsem dělal i na stavbě, člověk musí pořád něco hledat, aby nějak fungoval."

Náročné prý bylo rozloučit se se zaměstnanci.
„Někteří dělají tesaře, jiný ve fabrikách, další nedělají nic a jsou doma."

Dobrý kuchař se podle Petra Krause rychle osvědčil i jako servisman.
„Je šikovný, za dva dny už jel jako fretka."

Majitel restaurace pekařem aneb změny profesí kvůli dopadům covidu

Jen o pár kilometrů dál pozastavil provoz restaurace i Zdeněk Šeda. Teď má na sobě zástěru, na hlavě čepici a ruce od mouky.
„Právě koulíme kvasový chleba pečený v kamenné peci."

Čtěte také

Naplno se začal věnovat pečení, vstává časně ráno, zadělává těsto, aby už po rozednění mohl sázet bochánky do pece.
„Je to náročné finančně i psychicky, nicméně jsme si řekli, že máme nějaký dobrý základ. To jsou kvalitní produkty z regionálních surovin. To, co děláme, je tradiční pekařina, která se dělala před sedmdesáti lety. Samozřejmě jedeme na finanční hraně a může to dopadnout všelijak."

Provozovat restauraci a snažit se udržet lidi, bylo letos podle něj kvůli současné situaci hodně náročné.

„29. září jsem pustil všechny zaměstnance, protože jsem předpokládal, že tato situace nastane. A domluvili jsme se spolu, že jakmile rozjedu nový projekt, tak že ti šikovní a věrní se vrátí," dodává Zdeněk Šeda, který věří, že jeho pekařské výrobky se mu podaří dostat do širšího okolí.

Spustit audio

Související