Restaurace mohou otevřít letní zahrádky. Jenže někteří majitelé zatím ještě vyčkávají. Proč?

11. květen 2020 09:26

Letní zahrádky u restaurací můžou být ode dneška opět otevřené. Někteří majitelé a provozovatelé těchto zařízení to vítají. Připravili zahrádky podle daných pravidel. Jenže jiní, a to hlavně restauratéři v Krkonoších, zatím vyčkávají. Důvodem je to, že na horách nejsou v podstatě žádní turisté a tak prý není pro koho zahrádky otevírat. 

„Stojíme na dřevěné terase, kterou teď ještě rychle musíme natřít. Přidáme jen stoly a bude to zřejmě bez obsluhy. Spíš jen pro místní, ať si k tomu pivu mohou sednout."
Petr Hofrichtr, vedoucí hotelu v centru Špindlerova Mlýna, ukazuje prostor před restaurací, kde se právě upravuje zahrádka.

Čtěte také

Už od poloviny března prodávají jídlo přes okýnko. Teď se otevře i venkovní prostor.
„Jestli obsadíme jeden dva stoly, tak budeme rádi. Když tu posedí večer šest lidí, tak to bude bohatě stačit. Protože tady nejsou žádní turisté. Ale děláme nějakých 40 až 50 jídel denně. Včetně polévek. Teď jsou i nižší ceny než bychom měli samozřejmě v plné sezóně."

Velká část majitelů restaurací a hotelů ve Špindlerově Mlýně ale letní zahrádky neotevře.

„Asi bychom otevřeli až v pátek 15. května a to z toho důvodu, že tady stejně nebudou žádní lidé. Nejezdí sem ani teď na jednodenní výlety," vysvětluje Tomáš Tyle a potvrzuje, že vše mají nachystané.

pivo

Rozjezd bude ale podle něj nejspíš pomalý.
„Pojedeme velice zúžený jídelní lístek. Jen aby se personál po tom měsíci a půl nějak rozhýbal. Myslíme si, že až od 30. června bychom sestavili jídelní lístek na léto."

Sednout si na zahrádku budou mít lidé možnost také na několika místech třeba ve Vrchlabí.

Čtěte také

„Musíme dobrousit lavice, natřít je a vysázet kytky," říká majitel vrchlabské restaurace Zdeněk Šeda.

Své pracovníky nepropustil, snaží se vymýšlet novou činnost, aby restauraci zachránil, a tak kromě výdaje obědů přes okýnko tady teď téměř denně pečou v peci chléb a rohlíky.
„Je to kolem 20 až 25 procent původního obratu. To je tak na režii, spíš na dotaci. Ale děláme to hlavně z toho důvodu, abychom tu práci měli a psychicky to nějak přežili v kondici."

Spustit audio

Související