Lavice dál od sebe a připravená mýdla s dezinfekcí. Tak to vypadá ve školách před návratem žáků

10. květen 2020

V pondělí 11. května se po dvou měsících částečně obnoví výuka na základních a středních školách. Do lavic se budou moct po pauze vynucené pandemií koronaviru vrátit maturanti a deváťáci. Ministerstvo školství jim chce umožnit přípravu na zkoušku z dospělosti a přijímací zkoušky na střední školy. 

Výuka ale bude probíhat za přísných hygienických pravidel. Takto se na žáky připravila největší základní škola v Královéhradeckém kraji.

Čtěte také

„Na každém patře bude jen jedna třída 9. ročníku. Mají své vlastní sociální zařízení, budou mít k dispozici jen svoji třídu a samozřejmě nesmí přecházet z patra do patra, " vysvětluje ředitel Základní školy Štefánikova v Hradci Králové Roman Polda.

Aktuálně má škola 75 žáků devátého ročníku ve čtyřech třídách a od pondělí 11. května se jich k návratu do lavic přihlásila necelá šedesátka.

Čtěte také

Rozděleni musí být do skupin maximálně po 15 studentech.
„Přijdou jen ti, kteří se připravují na maturitní školy. To znamená děti, které čekají přijímací zkoušky. Ostatním, těm, kteří jsou už například přijati bez přijímaček, jsme dali pokyn, aby na tento způsob výuky a přípravy na přijímací zkoušky nechodili."

A Roman Polda hned ještě doplňuje.
„Teď v podstatě můžeme provést kontrolu, jestli školník dodržel to, co má. Na toaletách chlapců vidíme mýdlo, osoušeče rukou jsou bezkontaktní. Takhle to tady máme. A ve třídě je některé lavice posunuty úplně dozadu. Normálně tu máme čtyři řady jednolavic, nyní jsou tu pouze tři. Tedy tato třída nám poskytuje bez problému možnost dodržet ono metodické doporučení. Rozestupy jsou zde ještě daleko větší."

Lavice dál od sebe a připravená mýdla s dezinfekcí. Tak to vypadá ve školách před návratem žáků

ZŠ Štefánikova je typickou školou sídlištního typu a je také vůbec největší základní školou v celém Královéhradeckém kraji. Tedy zde není tak velký problém dodržet stanovené metodické pokyny.

„Budeme mít čtyři skupiny žáků. Každá vchází do školy svým vchodem. Tam je bude určený pracovník školy pouštět dovnitř."

Čtěte také

Dezinfekce jsou připravené, v jednotlivých třídách se budou dodržovat přísná hygienická opatření.

A to vše znamená více práce pro školníka Romana Svobodu.
„Budeme muset doplňovat všechny dezinfekční prostředky. Budeme chodit do tříd a dezinfikovat vše, na co se nejvíce sahá. Baterie, kliky a podobně. I jednou během vyučování. Tedy nějaká práce s tím bude."

Deváťáci napříč Hradcem Králové budou do škol chodit dva až tři dny v týdnu a budou se věnovat přípravám na přijímací zkoušky, které je čekají za měsíc. Opakovat si tak budou zejména český jazyk a matematiku.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související