I v Královéhradeckém kraji se od pondělí 11. května mohou otevřít kina, divadla, muzea i galerie

10. květen 2020 08:32

Od pondělí 11. května se na základě rozhodnutí vlády uvolňují další opatření spojená s novým typem koronaviru. Můžou tak otevřít například kadeřnictví, zahrádky u restaurací ale také muzea a galerie. Na obnovení provozu se chystá i hradecké kino Bio Centrál.

„Konečně otvíráme ," raduje se provozní ředitelka kina Bio Centrál Veronika Kyselá.

Čtěte také

První film tady odvysílají v pondělí od 18 hodin. Snaží se přitom splnit všechna vládní nařízení.
„Nakupujeme dezinfekční prostředky, rukavice a roušky. A zároveň prostředky, kterými vymezíme prostor, kde se lidé budou moci pohybovat. Budeme zamykat balkon, takže ten nyní nebude přístupný. A maximální kapacita sálu bude 96 osob."

V sále bude každá lichá řada neobsazená. Lidé si pak musí sedat maximálně po dvojicích, mezi kterými zůstane jedno volné sedadlo.

Biografy nabízejí promítání přes internet. Patří mezi ně i Kino 70 v Novém Městě nad Metují

Do hlediště si diváci nesmí přinést ani občerstvení, říká Veronika Kyselá.
„O všem budeme diváky informovat. Bude tam vždy uvaděčka nebo uvaděč a jeden člověk, který se bude vždy věnovat sanitaci prostředí. Mezi projekcemi vždy naběhne do sálu a vydezinfikuje madla sedadel než tam vkročí další diváci."

Čtěte také

Na obnovení provozu se připravuje také hradecké Divadlo Drak. Zatím ale otevřeme jen výstavní prostory, říká vedoucí marketingu Barbora Kalinová.
„Samozřejmě bude to za speciálních hygienických podmínek. Jednak u pokladny, ale také přímo v jednotlivých prostorách, bude vždy k dispozici dezinfekce na ruce. Budeme také regulovat kapacitu prostor a nově zavedeme předprodej vstupenek do muzea, protože z hlediska oněch doporučení je lepší si je kupovat předem elektronicky."

Na první představení v Divadle Drak si lidé musí počkat do června.

autoři: Vojtěch Krátký , baj
Spustit audio

Související