Regionální muzeum v Jičíně plánuje úpravu a modernizaci stálé expozice. Jak se změní?

11. červenec 2019 07:00

Jičínské regionální muzeum plánuje úpravu a modernizaci stále expozice. Ta je totiž už téměř 30 let stará. Nová expozice by měla zachovat většinu prvků interaktivního muzea hry a měla by se dál rozvíjet. Úpravy čekají také samotné prostory, kde expozice sídlí. Ty by mělo financovat město.

Regionální muzeum a galerie v Jičíně budou mít poprvé od vzniku v roce 1895 depozitář na sbírky

Vizualizace nového depozitáře v areálu fary v Robousích

Jičínské regionální muzeum a galerie budou mít poprvé od svého vzniku v roce 1895 depozitář. Současné prostory, kde jsou sbírkové předměty uloženy nestačí. Muzeum už dokonce nemůže pořizovat další věci. Nový depozitář vybuduje Královéhradecký kraj v Robousích. Stavba má podle aktuálních plánů začít letos na podzim a trvat by měla 16 měsíců.

„Je toho tady spoustu, co potřebuje vylepšit. Jsou slyšet bzučící zářivky, což musí být pro návštěvníky nepříjemné. Ale přestože je pravidelně vyměňujeme, tak zastaralá elektroinstalace nám způsobuje, že to není v pořádku," ukazuje Petra Zíková, zástupkyně ředitele Regionálního muzea a galerie v Jičíně, nedostatky prostor, kde se stálá muzejní expozice nachází.

„Především z hlediska onoho výstavního fundu, jak se říká, to znamená vitrín, světel a dalších věcí je zapotřebí to obnovit a udělat podstatně modernější. Například bezprašné vitríny."

A s tím souvisí i celková obnova. Sbírka totiž podle Petry Zíkové dosluhuje:
„Půjdeme opět směrem interaktivní expozice a samozřejmě půjdeme směrem regionálního muzea, to znamená informace z regionu Jičínska, ale pravděpodobně trochu jiným způsobem a v novém hávu."

Valdštejnovo náměstí v Jičíně

Muzeum sídlí ve Valdštejnském zámku. Ten je ve vlastnictví města. Proto vedení Jičína hodlá s opravami a modernizací pomoci.

Konec první etapy oprav Valdštejnského zámku v Jičíně se opět posouvá a to na 31. srpna. Proč?

Arkádové nádvoří Valdštejnského paláce v Jičíně

První etapa opravy Valdštejnského zámku skončí až 31. srpna. Vedení města schválilo další posunutí konečného termínu a také další navýšení peněz o 240 tisíc korun bez DPH. Oprava bude stát kolem 16 milionů korun. 

„Budou během prázdnin probíhat nějaká jednání, abychom se na tom partnerství dohodli. Co a za jakých podmínek je možné udělat. Muzeum samotné je teď ve fázi, že dokončuje studii nové expozice," potvrzuje místostarosta Petr Hamáček ze sdružení Pro Jičín.

A dodává, že místní muzeum je důležitým turistickým cílem:
„Muzeum navštíví ročně přes 30 tisíc návštěvníků, takže je to takový turistický magnet. My bychom tam měli zrekonstruovat topení, rozvody elektřiny a podlahy, podle toho, co máme v projektu. A budou se také vyměňovat okna."

Informace o Regionálním muzeu a galerii v Jičíně - Muzeum hry

Pokud bude muzeum úspěšné s žádostí o norský grant, kterou bude podávat v září, mohly by práce začít v druhé polovině příštího roku.

Spustit audio

Související