Jičínské muzeum získá v areálu robouské fary nový depozitář. Díky tomu zvětší výstavní prostory

19. srpen 2017

Kritickou situaci v Regionálním muzeu v Jičíně vyřeší stavba depozitáře. Díky podpoře kraje vyroste v areálu robouské fary. Jičínské muzeum už léta nemůže dostatečně plnit své poslání. Nemá prostory, kam by mohlo uložit tisíce svých sbírkových předmětů. Stísněné podmínky neumožňují přijímat ani dary do sbírek od soukromníků. Kritickou situaci konečně vyřeší stavba nového muzejního depozitáře, která se pořád odkládala.

„Letos na jaře padlo rozhodnutí, že nám náš zřizovatel, Královéhradecký kraj, umožní a zaplatí stavbu depozitáře v areálu robouské fary z vlastních peněz. A to v horizontu příštích dvou let," říká Michal Babík, ředitel Regionálního muzea v Jičíně s tím, že dosavadní snahy získat dotaci z evropských fondů neuspěly.

„Projektová dokumentace byla vytvořena v roce 2014. Teď je potřeba aktualizovat rozpočet na cenovou úroveň letošního roku. Součástí bude i doplnění o vzduchotechniku, se kterou se původně nepočítalo. A dílčí úpravy v seznamu vybavení kanceláří a depozitáře," uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová.

Čtěte také

Původní projekt počítal vedle stavby depozitáře s kompletní rekonstrukcí fary a s náklady kolem 20 milionů korun.

Vizualizace nového depozitáře v areálu fary v Robousích

Jednopatrová budova depozitáře vznikne na místě stájí a stodoly, které čeká demolice. V budoucnu je možné objekt ještě rozšířit o přístavbu.

„Díky tomu budeme moci uvolnit další výstavní prostory na zámku a opustit stávající depozitář, za jehož užívání platíme v současnosti vysoký nájem," doplňuje Michal Babík.

Aktualizace projektové dokumentace vyjde na 120 tisíc korun, které muzeum zaplatí ze svého fondu investic.

Demolice stodoly a stáje začne v příštím roce, kdy se počítá i s hrubou stavbou.

„Dokončení se předpokládá v roce 2019, stěhování začne v roce 2020. Už se nemůžeme dočkat, protože současná situace uložení sbírkových předmětů je zoufalá," připomíná ředitel jičínského muzea Michal Babík.

Regionální muzeum v Jičíně sídlí v části Valdštejnského paláce, kde má v nevyhovujícím prostředí i část sbírkových předmětů
autor: VaW
Spustit audio